18.04.2013

CIASTO DAKTYLOWE ROSE

Ciasto daktylowe  "Rose"


To ciasto jest idealne na każdą porę roku, ale najlepsze jest wtedy, kiedy nie ma jeszcze sezonowych, świeżych owoców. Jest bogate w bakalie ( orzechy laskowe, migdały i daktyle ), które dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników mineralnych i witamin (np. witaminy z grupy B).  
Dekoracja tego ciasta jest oczywiście dowolna, ale ja pokusiłam się tutaj o bardziej fantazyjną wersję malowania ciasta barwionym lukrem :-)

Przed polaniem lukrem dobrze jest nasączyć ciasto np. sokiem z pomarańczy, w wersji dla dorosłych z dodatkiem  likieru Grand Marnier.



Potrzebne składniki:

250g daktyli
100g orzechów laskowych
100g płatków migdałowych
60g masła
1 łyżka miodu
80g cukru kryształ
4 jajka 
1/2 laski wanilii
1 łyżka soku pomarańczowego
50g mąki ziemniaczanej
szczypta soli


Składniki na lukier:

200g cukru pudru
sok z jednej cytryny
1 białko 


Sposób wykonania:

1. Usunąć pestki z daktyli, drobno posiekać daktyle, orzechy i migdały.
2. W garnuszku roztopić masło, dodać rozdrobnione bakalie, cukier i miód. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
3. Nastawić piekarnik na 200 st.C aby się nagrzał.
4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, dodać wanilię, sok pomarańczowy, mąkę i bakalie.
5. Ubić białka z solą, wymieszać delikatnie z masą.
6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 200 st.C, po czym obniżyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze ok. 15 minut.
7. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia.
8. Utrzeć w misce cukier puder, sok z cytryny i białko na gładką konsystencję. Odłożyć 4 łyżki lukru do drugiego naczynia i dodać do niego różowy barwnik, przykryć naczynie folią ( lukier szybko zastyga ).
9. Biały lukier wylewamy na ciasto, następnie różowym lukrem, nałożonym do rękawa cukierniczego, obrysowujemy wzory. Drewnianą wykałaczką możemy dodatkowo "rozprowadzić" różowy lukier, tworząc fantazyjne dekoracje.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz