Światowa kariera sernika...
Sernik "New York"
Na całym świecie serniki są ciastem z miękkiego, świeżego sera, jajek i cukru, z różnymi dodatkami, pieczone lub na zimno. Sernik popularny był już w starożytnej Grecji. Pierwsze wzmianki o tym deserze pochodzą z książki greckiego lekarza Aegimus.
Przepis na amerykański sernik został opracowany w 1872 roku po tym jak Williamowi Lawrence udało się znaleźć sposób na stworzenie "sera niedojrzewającego". Prawie pół wieku po tym James Kraft wymyślił śmietankowy serek pasteryzowany, stosowany do dzisiaj w kuchni pod nazwą Kraft Philiadelphia. Przepis na sernik, a także rodzaj sera jaki używamy w jego składzie, zależy od regionu, w którym jest robiony.
Typowy amerykański "cheesecake" jest bogaty i ma gęstą, gładką i kremową konsystencję. Dodatek śmietany sprawia, że sernik jest bardziej odporny na zamrażanie, wobec czego można z niego uzyskać wariant mrożonego deseru.
W Wielkiej Brytanii i Irlandii sernik jest zwykle wykonany na bazie rozdrobnionych herbatników i przykryty na górze owocami. Nie jest pieczony, a o jego konsystencji decyduje dodatek żelatyny.
W Niemczech do sernika "Quarkkuchen" używa sie sera quark, powstałego z kwaśnego mleka.
Włoski styl sernika to Ancient Roman z użyciem sera ricotta i dodatkiem miodu oraz o tradycyjnym kształcie bochenka chleba. Do serników używa się także sera mascarpone, a jako dodatki esencję waniliową, kandyzowane owoce, czasem jęczmienne płatki.
Styl francuski serników to lekki deser, który zawdzięcza swoją konsystencję i smak serkowi Neufchatel. Składnikiem wiążącym masę jest żelatyna. Cechą charakterystyczną jest to, że są one niskie, zazwyczaj 3-5 cm wysokości.
W Szwecji sernik różni się od innych ciast serowych w Europie. Nie ma on jednolitej formy i zgodnie z tradycją jest wytwarzany przez dodanie podpuszczki do mleka. Ten zabieg, poprzez działanie kazeiny, powoduje proces koagulacji. Sernik taki, zwany w Szwecji "Ostkaka", wypiekany jest w piecu i podawany na ciepło z dżemem, bitą śmietaną lub lodami.
W Azji serniki zawierają mango, liczi chińskie oraz "matcha" (sproszkowaną zieloną herbatę). Są one bardzo delikatne w smaku i zdecydowanie mniej słodkie niż europejskie. Serniki w Japonii są z kolei łagodnymi flanami, uzyskanymi przez emulgowanie mąki kukurydzianej i jajek, co nadaje im wygląd i strukturę podobną do...plasteliny :-)
Moim ulubionym sernikiem jest delikatny amerykański "cheesecake" w wersji nowojorskiej. Krótki opis tego pysznego ciasta oraz sprawdzony przepis ze strony Anny Olsen podaję Wam poniżej.
Przepis na ten amerykański sernik nowojorski dedykuję mojej miłej bratowej ! :-)
Sernik ten różni się bardzo od typowych polskich serników, np. krakowskiego. Jest wyjątkowo lekki, aksamitnie gładki i puszysty, a dodatek kwaśnej śmietany i serka typu Philadelfia nadaje mu wspaniały smak i stanowi o jego słodkim sukcesie! W odróżnieniu od tradycyjnych serników ze staropolskich przepisów nie dodajemy nic do środka. Znam osoby (w tym mój mąż), które uważają, że prawdziwy sernik musi być ciężki i bogaty w rodzynki. Ten sernik taki nie jest, ale jestem przekonana, że po spróbowaniu będzie Waszym ulubionym :-)Sernik "New York" można podawać na wiele sposobów. Latem wyśmienicie smakuje z dodatkiem miękkich sezonowych owoców typu maliny, jagody, borówki amerykańskie itp. lub zmrożony, polany gorzką płynną czekoladą lub kremem toffi...
Życzę twórczych inspiracji!
Potrzebne składniki na spód:
1 szklanka ciastek typu Digestive lub innych kruchych
2 łyżki cukru kryształ
1/4 szklanki roztopionego masła
Potrzebne składniki na masę serową:
1kg kremowego serka ( typu Philadelphia lub Kiri )
1 i 1/4 szklanki cukru kryształ
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wanilii
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
3 jajka i 1 żółtko
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Składniki na polewę:
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania spodu:
1. Na początek przygotowywujemy spód do sernika, w tym celu kruszymy bardzo drobno kruche ciasteczka.
2. Łączymy ciastka z cukrem i roztopionym masłem dokładnie mieszając, aby składniki się połączyły.
3. Wykładamy tortownicę masą lekko ją przyciskając. Pieczemy 10 minut w temp.
180 st.C, następnie odstawiamy
do wystudzenia ( inaczej ciasto
przemięknie od sera).
Sposób wykonania masy serowej:
1. Wszystkie potrzebne składniki do wykonania masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. Wykładamy serki do miski i ubijamy je na małych obrotach dodając po kolei partiami - cukier, wanilię, mąkę, jajka i żółtko, śmietanę i skórkę z cytryny. Masę ubijamy w sumie ok. 15 min, aż serek zwiększy swoją objętość niczym ubijana śmietana.
2. Wlewamy masę do tortownicy na ciasteczkowy spód
( proponuję uprzednio wysmarować masłem boki tortownicy) i wstawiamy do nagrzanego do 210 st.C piekarnika.
3. Pieczemy ciasto w tej temperaturze 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st.C i pieczemy 25 minut.
4.Po tym czasie wyłączamy piekarnik całkowicie, ale nie otwieramy drzwiczek, sernik zostawiamy tak na 30 minut, po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika trzymając w dalszym ciągu sernik w środku. Po kolejnych 30 minutach wyjmujemy go i od razu, jeszcze bardzo ciepły, smarujemy delikatnie polewą śmietankową. Polewę śmietankową uzyskujemy mieszając śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny ( składniki znajdziecie powyżej ).
5. Sernik zostawiamy aż ostygnie i uzyska temperaturę pokojową, potem usuwamy obręcz tortownicy i wstawiamy go do lodówki na minimum 6 godzin.
Przed podaniem dekorujemy owocami lub w inny dowolny sposób.
Na zdjęciu powyżej widzicie jaką warstwę tworzy polewa z kwaśnej śmietany. Przez to, że nakładamy ją na jeszcze bardzo ciepłe ciasto, polewa zastyga niczym galaretka.
Sernik robiłam dwa razy z sera ricotta jest pyszny.Robi się bardzo szybko i bardzo szybko zostaje zjedzony.Pozdrawiam M.P.P
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę jak czytam, że ciasta z moich przepisów podobają się i smakują:)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam! Życzę udanych wypieków!
Jestem wielką fanką serników pod każdą postacią :) Twój wygląda przepysznie :) muszę go zrobić,po prostu muszę :)
OdpowiedzUsuńWierz mi, smakuje tak jak wygląda :) ... Nie zawiedziesz się!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedzenie mojej strony :)