09.04.2013

CUPCAKES CHOCO CUPS

Cupcakes Choco Cups

czekoladowe mini-cupcakes z masą orzechową




Kiedyś, buszując po internecie, natrafiłam na ten wspaniały przepis na amerykańskie cupcakes w wydaniu mini. Zanim mogłam je zrobić, musiałam zakupić foremkę do wypiekania takich maleństw. Od tamtej pory zrobiłam ich już dziesiątki i cieszą się u mnie w domu ogromnym powodzeniem.
Te amerykańskie babeczki są prawdziwie czekoladowo-czekoladową rozkoszą. Małe, na zaledwie jeden gryz, są idealne do podania z kawą czy herbatą. Dodatkowo są niezwykle aromatyczne, i co ważne, łatwe do przyrządzenia.  Polewa czekoladowa ma przepiękny połysk. Taki, jaki czekolada powinna mieć, aby nie tylko smakować, ale także i wyglądać atrakcyjnie .
Polecam Wam gorąco i do dzieła !

Potrzebne składniki:

ciasto:


1/2 szklanki kakao

1 szklanka wrzącej wody
1 i1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
1/4 łyżeczki soli
110g masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru 
2 duże jajka lub 3 małe
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (lub esencji waniliowej)

krem:


100g masła w temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
100g masła orzechowego
2 łyżeczki esencji waniliowej

polewa:

200g czekolady w tabliczkach
1 łyżka oleju roślinnego (najlepszy jest z pestek winogron lub orzeszków ziemnych)

Sposób wykonania ciasta:


1. Zaparzamy kakao wrzącą wodą, odstawiamy do wystudzenia.

2. Mieszamy sypkie produkty - mąkę, proszek do pieczenia, sól.
3. Ubijamy masło dodając po trochu cukier,następnie po kolei całe jajka i na końcu wodę pomarańczową lub wanilię.
4. Dodajemy do masy maślano-jajecznej na przemian mąkę i zaparzone kakao, aż do wyczerpania produktów.
5. Wlewamy masę do papilotek 3cm lub formy na minicupcakes :-) 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 12-16 minut w 180 st.C (test suchego patyczka).
6. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy (najlepiej zrobić to na kratce). 










Sposób wykonania kremu:

1. Masło ucieramy z cukrem pudrem 
( ewentualnie można miksować mikserem, ale na bardzo małych obrotach, żeby masa się nie napowietrzyła).
2. Do masy dodajemy masło orzechowe i esencję waniliową i ucieramy aż wszystkie składniki połączą się w jednolity, gładki krem.

Teraz krem nakładamy na cupcakes za pomocą rękawa cukierniczego lub w inny sposób np. nożem. Od tego w jaki sposób nałożymy krem zależeć będzie końcowy efekt wizualny naszych babeczek. Ciastka odstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną godzinę. Krem  musi mocno stężeć zanim zaczniemy dekorować go polewą czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej, dodajemy olej, dokładnie mieszamy i lekko studzimy,  tak żeby jeszcze była trochę ciepła (lejąca się), ale nie za gorąca, aby nie rozpuściła kremu na ciasteczkach.
A oto co zrobić jeśli chcemy uzyskać ładny efekt babeczki oblanej czekoladą: zanurzamy babeczkę w czekoladzie kremem w dół, następnie podnosimy do góry lekko obracając ( aby spłynął nadmiar polewy ), a potem energicznie przekręcamy i stawiamy na talerzu.
Ciasteczka "choco cups" powinniśmy przechowywać w lodówce.



Smacznego ! 









3 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję za miły komentarz !
    Cieszę się, że mój przepis zachęcił Cię do zrobienia Choco Cups, daj znać jak się udały wypieki : )

    OdpowiedzUsuń
  2. dwa dni temu bylam w Berlinie i udalo mnie sie kupic male foremki wiec skorzstalam z przepisu i upieklam Choco Cups w domu statcow i mialam duzo osob do pomocy bulo duzo uciechy i Choco Cups byly wspaniale wiec zostalo umowienie ze bedziemy piekli raz w miesiacu a moze beda jeszcze smaczniejsze przepisy na male Cups a wypiek nam sie udal i byl wspanialy czekamy na na nowe przepisy! Tina z Poludniowej Holandi

    OdpowiedzUsuń