O małżeństwie wiolinowych babeczek z bajaderkami opowiem na końcu mojego przepisu. Zaręczam jednak (nomen omen ... brzmi jak zaręczyny), że będzie to śpiewająco smaczne małżeństwo :-)
Potrzebne składniki:
1 tabliczka czekolady (100g)
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki kawy zaparzonej ciepłej
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju roślinnego
2 jajka
3 łyżeczki octu białego winnego
1 łyżeczka wanilii
Potrzebne składniki na krem:
1 szklanka kremu marshmallow*
250g serka mascarpone
Potrzebne składniki na polewę:
100g gorzkiej czekolady
100g śmietany
2 łyżki miękkiego masła
Potrzebne składniki na biały lukier do dekoracji:
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki miękkiego masła
1 łyżka mleka
parę kropli ekstraktu waniliowego
* Krem marshmallow można zrobić samemu roztapiając w garnuszku na małym ogniu ok.150g pianek marshmallow z 4 łyżkami mleka, następnie trzeba go wystudzić (cały czas mieszajac), aż osiągnie temperaturę pokojową.
Sposób wykonania ciasta:
1. Umieszczamy w misce kakao i rozdrobnioną czekoladę, zalewamy kawą, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły .
2. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
3. W trzecim naczyniu mieszamy mokre składniki: olej, jajka, ocet i wanilię.
4. Do miski z czekoladą dodajemy na przemian suche i mokre składniki cały czas miksując.
5. Nakładamy ciasto do papilotek ( rozmiar jak na muffiny), pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do temp.180st C. (test suchego patyczka)
Sposób wykonania kremu do wypełnienia :
1.Rozcieramy serek mascarpone dodając po łyżce kremu marshmallow... i już krem gotowy :)
2. W każdym ciastku drążymy otwór, usuwamy z niego nadmiar ciasta, otwór wypełniamy kremem wygładzając powierzchnię nożem.
( Jeżeli chcecie to możecie przy tej okazji zrobić również przepyszne bajaderki. Zostawiamy wtedy ok. 4-5 łyżek kremu i wkładamy do lodówki. Wydrążone kawałki ciasta wkładamy do miski, rozdrabniamy w palcach na jak najmniejsze kawałki, odstawiamy w chłodne, suche miejsce do następnego dnia.
Dalsze instrukcje do wykonania bajaderek znajdziecie poniżej).
Sposób wykonania polewy czekoladowej :
1. W garnku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy garnek z ognia wkładamy czekoladę, mieszamy aż się rozpuści, dodajemy masło. Masę czekoladową mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję, potem studzimy.
2. Cupcakes polewamy po wierzchu czekoladową polewą i odstawiamy w chłodne miejsce.
"Marshmellow Cupcakes" przechowujemy w chłodnym miejscu.
...a teraz czas na nasze słodkości numer dwa ;-) czyli...
Bajaderki
Następnego dnia lub nawet za dwa dni, kiedy ciasto, które nam zostało z ciasteczek trochę przeschnie, kruszymy je w palcach na bardzo drobne okruszki. Dodajemy odłożony krem z marshmellows ( ok.3-4 łyżki, czyli tylko tyle by ciasto się skleiło ale nie było za rzadkie) i następnie mieszamy.
W dłoniach formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na talerzu i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed wyjęciem bajaderek z lodówki roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Kulki z ciasta (jeszcze zimne) oblewamy roztopioną czekoladą i znowu wkładamy je do lodówki.
"Bajaderki" można dodatkowo udekorować według swojego pomysłu i poukładać na papilotkach do trufli, prezentują się świetnie, sami przyznacie :-) Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz