21.04.2013

CUPCAKES W PARACH Z BAJADERKAMI




Cupcakes wiolinowe 
"Marshmallow Cupcakes" w parach z bajaderkami




O małżeństwie wiolinowych babeczek z bajaderkami opowiem na końcu mojego przepisu. Zaręczam jednak (nomen omen ... brzmi jak zaręczyny), że będzie to śpiewająco smaczne małżeństwo :-)


Potrzebne składniki:

1 tabliczka czekolady (100g)
1/3 szklanki kakao
3/4 szklanki kawy zaparzonej ciepłej
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju roślinnego
2 jajka
3 łyżeczki octu białego winnego
1 łyżeczka wanilii

Potrzebne składniki na krem:
1 szklanka kremu marshmallow*
250g serka mascarpone


Potrzebne składniki na polewę:
100g gorzkiej czekolady
100g śmietany
2 łyżki miękkiego masła


Potrzebne składniki na biały lukier do dekoracji:
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki miękkiego masła
1 łyżka mleka
parę kropli ekstraktu waniliowego

* Krem marshmallow można zrobić samemu roztapiając w garnuszku na małym ogniu ok.150g pianek marshmallow z 4 łyżkami mleka, następnie trzeba go wystudzić (cały czas mieszajac), aż osiągnie temperaturę pokojową.

Sposób wykonania ciasta:

1. Umieszczamy w misce kakao i rozdrobnioną czekoladę, zalewamy kawą, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły .
2. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
3. W trzecim naczyniu mieszamy mokre składniki: olej, jajka, ocet i wanilię.
4. Do miski z czekoladą dodajemy na przemian suche i mokre składniki cały czas miksując.
5. Nakładamy ciasto do papilotek ( rozmiar jak na muffiny), pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do temp.180st C. (test suchego patyczka)



Sposób wykonania kremu do wypełnienia :

1.Rozcieramy serek mascarpone dodając po łyżce kremu marshmallow... i już krem gotowy :)


2. W każdym ciastku drążymy otwór, usuwamy z niego nadmiar ciasta, otwór wypełniamy kremem wygładzając powierzchnię nożem. 





( Jeżeli chcecie to możecie przy tej okazji zrobić również przepyszne bajaderki. Zostawiamy wtedy ok. 4-5 łyżek kremu i wkładamy do lodówki. Wydrążone kawałki ciasta wkładamy do miski, rozdrabniamy w palcach na jak najmniejsze kawałki, odstawiamy w chłodne, suche miejsce do następnego dnia.
Dalsze instrukcje do wykonania bajaderek znajdziecie poniżej).



Sposób wykonania polewy czekoladowej :


1. W garnku podgrzewamy śmietanę, zdejmujemy garnek z ognia wkładamy czekoladę, mieszamy aż się rozpuści, dodajemy masło. Masę czekoladową mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję,  potem studzimy.
2. Cupcakes polewamy po wierzchu czekoladową polewą i odstawiamy w chłodne miejsce.


3. Wszystkie składniki na biały lukier przekładamy do miski i miksujemy, następnie wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki pisząc klucz wiolinowy lub inne ... esy floresy :-)



"Marshmellow Cupcakes" przechowujemy w chłodnym miejscu.

...a teraz czas na nasze słodkości numer dwa ;-) czyli...



Bajaderki




Następnego dnia lub nawet za dwa dni, kiedy ciasto, które nam zostało z ciasteczek trochę przeschnie, kruszymy je w palcach na bardzo drobne okruszki. Dodajemy odłożony krem z marshmellows ( ok.3-4 łyżki, czyli tylko tyle by ciasto się skleiło ale nie było za rzadkie) i następnie mieszamy.
W dłoniach formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na talerzu i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed wyjęciem bajaderek z lodówki roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Kulki z ciasta (jeszcze zimne) oblewamy roztopioną czekoladą i znowu wkładamy je do lodówki. 




"Bajaderki" można dodatkowo udekorować według swojego pomysłu i poukładać na papilotkach do trufli, prezentują się świetnie, sami przyznacie :-) Smacznego ! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz