Ciasto czekoladowo-czekoladowe na
Międzynarodowe Święto Czekolady
Ale na razie polecam go moim przyjaciołom, czyli Wam!
Potrzebne składniki na ciasto:
150g masła
1 i 1/3 szklanki cukru kryształ
2 łyżki kakao
4 łyżki wody
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Potrzebne składniki na krem:
500g serka mascarpone
250g śmietany 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki czekolady w proszku
Polewa czekoladowa:
100ml śmietany 30%
100g czekolady
25g masła w temperaturze pokojowej
Poncz do nasączenia ciasta:
sok wyciśniety z 3 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier- likier z gorzkich pomarańczy)
Sposób wykonania ciasta:
1. Do garnka wsypujemy cukier, kakao dodajemy masło i wodę i na małym ogniu podgrzewamy około 15- 20 minut. Odstawiamy i studzimy masę.
2. Mieszamy suche składniki tzn. obydwie mąki i proszek do pieczenia. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek.
3. Do wystudzonej masy dodajemy, miksując, na przemian żółtka i suche składniki, oraz wanilię.
4. Ubijamy białka z solą na sztywno. Dodajemy je do masy lekko mieszając.
5. Masę na ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 60 minut ( test suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
6. Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z cukrem (ilość cukru podaję w przybliżeniu ponieważ użycie go zależy od Waszych upodobań - niektórzy wolą ciasta bardziej słodkie, a niektórzy - nie). Ucieramy serek mascarpone, następnie dodajemy do niego po łyżce bitej śmietany, lekko mieszamy. Połowę porcji odkładamy do drugiej miski i mieszamy z dwoma łyżkami czekolady w proszku (krem będzie delikatnie czekoladowy, prawie nie zmieni swojego koloru, ale za to nabierze wspaniałego aromatu). Obydwa kremy odstawiamy w chłodne miejsce.
7. Wystudzone ciasto kroimy na jak najwięcej krążków ( u mnie powstało 6 cienkich krążków), każdy nasączamy sokiem pomarańczowym z likierem.
8. Tort przekładamy kremami - na przemian białym i czekoladowym i odstawiamy do lodówki.
9. Robimy polewę: zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, następnie mieszamy aby powstala gładka masa. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
10. Wyjmujemy tort z lodówki, polewamy czekoladową polewą, dekorujemy według swoich pomysłów, odstawiamy do lodówki.
Ten tort jest najlepszy do zjedzenia pierwszego dnia, ale można go z powodzeniem przechowywać w lodówce do 3-4 dni - będzie tak samo dobry ! Smacznego !
ten tort jest tak wspaniały i piękny, ze nadaje się dla najbardziej wymagających gości
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za przemiły komentarz. Myślę, że z każdym następnym moim tortem i deserem moi domownicy stają się właśnie tymi najbardziej wymagającymi smakoszami :-) no cóż...jak już się raz zasmakuje w takim sześcio-warstwowym torcie czekoladowym to poprostu nie chce się już nic innego, tylko to ! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie ❤️
OdpowiedzUsuńPozdrawiam