12.04.2013

CIASTO CZEKOLADOWE "SACHER"

Ciasto czekoladowo-czekoladowe na 
Międzynarodowe Święto Czekolady



12 kwietnia jest Międzynarodowym Dniem Czekolady. Postanowiłam to uczcić przepisem na ciasto mocno czekoladowe. Od dawna planowałam upiec czekoladowy tort Sacher ze słynnego wiedeńskiego hotelu o tej samej nazwie. Zaczęłam studiować różne przepisy na to ciasto, ale żaden przepis nie wydawał mi się zbyt dobry (na marginesie oryginalny przepis na tort Sacher owiany jest pilnie strzeżoną tajemnicą :) Byłam w Wiedniu parę razy, ale tylko przejazdem, i miasto to kojarzy mi się niestety przede wszystkim z korkami. Nie miałam szczęścia BYWAĆ w Wiedniu ( o ho, ho!) a tym bardziej jeść ciasta Sacher w słynnym hotelu. Czytając przepis na Sacher,  zaczęłam go tak bardzo "udoskonalać", że wyszedł mi tort .. "a la" Sacher :-) Mój SACHER jest ciastem tak cudownie przepysznym, że chyba powinnam... utajnić przepis na niego ! ;-)
Ale na razie polecam go moim przyjaciołom, czyli Wam!



Potrzebne składniki na ciasto:

150g masła

1 i 1/3 szklanki cukru kryształ
2 łyżki kakao
4 łyżki wody
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli


Potrzebne składniki na krem:


500g serka mascarpone

250g śmietany 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki czekolady w proszku

Polewa czekoladowa:


100ml śmietany 30%

100g czekolady
25g masła w temperaturze pokojowej

Poncz do nasączenia ciasta:


sok wyciśniety z 3 pomarańczy

2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier- likier z gorzkich pomarańczy)

Sposób wykonania ciasta:

1. Do garnka wsypujemy cukier, kakao dodajemy masło i wodę i na małym ogniu podgrzewamy około 15- 20 minut. Odstawiamy i studzimy masę.

2. Mieszamy suche składniki tzn. obydwie mąki i proszek do pieczenia. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek.
3. Do wystudzonej masy dodajemy, miksując,  na przemian żółtka i suche składniki, oraz wanilię.
4. Ubijamy białka z solą na sztywno. Dodajemy je do masy lekko mieszając.
5. Masę na ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku  około 60 minut ( test suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
6. Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z cukrem (ilość cukru podaję w przybliżeniu ponieważ użycie go  zależy od Waszych upodobań - niektórzy wolą ciasta bardziej słodkie, a niektórzy - nie). Ucieramy serek mascarpone, następnie dodajemy do niego po łyżce bitej śmietany, lekko mieszamy. Połowę porcji odkładamy do drugiej miski i mieszamy z dwoma  łyżkami  czekolady w proszku (krem będzie delikatnie czekoladowy, prawie nie zmieni swojego koloru, ale za to nabierze wspaniałego aromatu). Obydwa kremy odstawiamy w chłodne miejsce.

7. Wystudzone ciasto kroimy na jak najwięcej krążków ( u mnie powstało 6 cienkich krążków), każdy nasączamy sokiem pomarańczowym z likierem.
8. Tort przekładamy kremami - na przemian białym i  czekoladowym i odstawiamy do lodówki.
9. Robimy polewę: zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, następnie mieszamy aby powstala gładka masa. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
10. Wyjmujemy tort z lodówki, polewamy czekoladową polewą, dekorujemy według swoich pomysłów, odstawiamy do lodówki.

Ten tort jest najlepszy do zjedzenia pierwszego dnia, ale można go z powodzeniem przechowywać w lodówce do 3-4 dni - będzie tak samo dobry ! Smacznego !







2 komentarze:

  1. ten tort jest tak wspaniały i piękny, ze nadaje się dla najbardziej wymagających gości

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje bardzo za przemiły komentarz. Myślę, że z każdym następnym moim tortem i deserem moi domownicy stają się właśnie tymi najbardziej wymagającymi smakoszami :-) no cóż...jak już się raz zasmakuje w takim sześcio-warstwowym torcie czekoladowym to poprostu nie chce się już nic innego, tylko to ! ;-)

    OdpowiedzUsuń