Cupcakes z czekoladowymi muszelkami
W czasie, kiedy robiłam te babeczki, był upał ponad 30 stopni w cieniu ...Krem prawie mi spłynął po ciastkach. Co prawda, to nie umniejszyło jego smaku, ale wizualnie było .. ciut za rzadko :))
Potrzebne składniki:
na ciasto:
2 jajka
150g cukru pudru
60ml oleju z pestek winogron
1 łyżka ekstraktu z wanilii
60ml śmietany 30%
sok z połowy cytryny
250g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem:
250g sera mascarpone
150ml śmietany 30% zimnej
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki nutelli
do dekoracji muszelki czekoladowe
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy papilotki do cupcakes. Miksujemy jajka, cukier, olej i wanilię. Dodajemy pozostałe składniki, cały czas miksując na niskich obrotach. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 15-20 minut, studzimy.
2. Miksujemy śmietanę, serek i cukier. Odkładamy połowę do drugiej miski, dokładamy nutellę i mieszamy. Do worka cukierniczego nakładamy na przemian krem jasny i ciemny. Dekorujemy babeczki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz