28.08.2018

CIASTO Z PIANKOWYM MUSEM

Ciasto z piankowym musem

650


  Ciastem, przede wszystkim wizualnie, zainspirowałam się w pewnym hotelu (ha, ha, nie podam nazwy, nie będę im robić darmowej reklamy :)) 
Nie znając przepisu sama wykombinowałam, co to może być. Torcik jest przepyszny, powiedziałabym nawet: mój lepszy :)

650


Potrzebne składniki:

na ciasto:
120g masła
1 łyżka kawy
120g wody
150g mąki pszennej
150g cukru pudru
1g soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g maślanki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu kawowego

na ciasto boczne:
30g mąki migdałowej
10g mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
1 białko
25g cukru pudru
szczypta soli
150g drobno posiekanych pistacji, orzechów pekan oraz prażone wiórki kokosowe

na mus:
250g zimnej śmietany 30%
250g sera mascarpone
2 białka
80g cukru drobnego
100g białej czekolady
50g śmietany 30%
2,5 płatka żelatyny

dodatkowo:
krem krówkowy
kilka orzechów pekan
likier pomarańczowy Cointreau

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm. W rondelku podgrzewamy masło, kawę i wodę, do rozpuszczenia masła. Przesiewamy mąkę, cukier, sól i proszek do jednej miski. W drugiej misce mieszamy jajko, maślankę i ekstrakt. Łączymy wszystkie składniki. Masę wlewamy do tortownicy, pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka).
Ciasto kroimy na dwa cienkie blaty.
2. Robimy ciasto na boki. Wiórki kokosowe prażymy. Orzechy rozdrabniamy. Ubijamy białko z cukrem, w drugiej misce mieszamy jajka, żółtka i pastę migdałową. Dodajemy mąki i sypkie składniki, a następnie ubite białko. Delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę. Pieczemy około 15 minut. Wycinamy paski o szerokości 4 cm. 
3. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wkładamy krążek ciasta kawowego, paski ciasta orzechowego owijamy wewnątrz rantu tortownicy. Ciasto nasączamy likierem pomarańczowym. Smarujemy kremem krówkowym i wkładamy drugi blat, który też nasączamy. 

650


4. Robimy mus. Śmietanę ubijamy z serem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Czekoladę rozdrabniamy, śmietankę podgrzewamy, zalewamy czekoladę. Żelatynę odciskamy z wody dodajemy do czekolady, blendujemy. Masę czekoladową dodajemy do sera ze śmietaną, miksujemy. Białko z cukrem wstawiamy do kąpieli wodnej, mieszamy, do rozpuszczenia cukru. Zestawiamy i ubijamy. Mieszamy delikatnie z kremem. 
5. Łyżkę kremu krówkowego mieszamy z pokrojonymi orzechami pekan. Do tortownicy wlewamy na ciasto połowę musu, kładziemy kilka orzechów i zalewamy pozostałym musem. Wkładamy do lodówki na parę godzin. 

650

650


6. Dekorujemy według swojego uznania. Ja strugałam białą czekoladę i dekorowałam owocami. 

650

650


650

650


650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz