Ciasto red velvet z czerwonym pieprzem
Ciasto mocno nasączone likierem z czerwonym pieprzem jest rewelacyjne. Ciekawe jest to, że nikt kto jadł to ciasto, nie domyślił się obecności pieprzu :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
200g mąki pszennej
5g ciemnego kakao
2g sody
60g masła
1 jajko
125g oleju z pestek winogron
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
120g maślanki
czerwony barwnik spożywczy
na krem:
250g śmietany 30% zimnej
cukier według uznania
2 łyżki czerwonego pieprzu
150g borówek amerykańskich
do nasączenia likier pomarańczowy
na spód:
120g białej czekolady z chrupką
25ml oleju z pestek winogron
3-4 łyżki paillete feuilletine
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko. Do miski przesiewamy mąkę, sól, sodę i kakao, do drugiej ocet, barwnik, sodę, a następnie olej, wanilię i maślankę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm. Pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka). Studzimy. Wystudzony kroimy na trzy blaty. Jeden blat kruszymy na drobne kawałki.
2. Ser ubijamy ze śmietaną i cukrem. Jedną trzecią kremu odkładamy do obłożenia ciasta, do pozostałego dodajemy pieprz i borówki, mieszamy. Roztapiamy czekoladę z olejem, dodajemy chrupki. Masę rozsmarowujemy na dnie tortownicy, przyklejamy pierwszy blat ciasta do jeszcze ciepłej masy. Blaty ciasta nasączamy, przekładamy kremem z pieprzem. Smarujemy boki i wierzch ciasta odłożonym kremem. Boki obsypujemy okruchami ciasta, dekorujemy według swojego uznania.
Smacznego!
Wspaniały tort:)
OdpowiedzUsuń