18.08.2018

TORT MOJITO

Tort Mojito

650


  Egzotyczny tort z mango, ananasem i melonem, plus orzeźwiający smak malibu i mięty, to walory tego ciasta. Kolorystyką zielono- żółtą zainspirowałam się patrząc na  dojrzewające banany. W sumie propozycja na lato, zarówno kolorystycznie jak i smakowo, trafiona. Słońce, plaża, morze, ale też lasy i zboża - wszystko to w kolorach żółtych i zielonych. Namalowałam więc sobie tort :)


650



Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

na lemon curd:
4 żółtka
2 białka
160 cukru
100g soku z cytryn
skórka otarta z cytryny
80g masła

na krem żółty:
lemon curd
250g sera mascarpone
150g śmietany 30%

na krem zielony:
250g sera mascarpone
150g zimnej śmietany
pół szklanki świeżej mięty
kilka kropel ekstraktu miętowego
2 łyżki cukru

na krem ananasowy:
puszka ananasa
2 łyżki mąki ziemniaczanej

do nasączenia:
biały rum lub likier kokosowy

650do dekoracji:
melon, mango, raffaello, listki mięty
tortenguss


krem do obłożenia:
200g masła w temperaturze pokojowej
90g cukru drobnego
75g mleka
120g mleka w proszku
barwniki sożywcze


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka z solą i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, lekko tylko mieszając. Pieczemy w formie o średnicy 22-24 cm, około 25-30 minut (test suchego patyczka).
2. Wszystkie składniki na lemon curd, oprócz masła, wkładamy do rondelka i podgrzewamy do 82 stopni, cały czas mieszając. Zestawiamy i studzimy, dodajemy potem masło i miksujemy. Odstawiamy. Serek miksujemy ze śmietaną, dodajemy po trochu lemon curd. Studzimy.
3. Wyjmujemy z puszki ananas, blendujemy, przekładamy do rondelka. Podgrzewamy. Do soku z puszki dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy do ananasa. Gotujemy coś w rodzaju kisielu. Studzimy.
4. Miętę siekamy na bardzo drobno, miksujemy serek z cukrem i  ze śmietaną, dodajemy miętę i kilka kropel ekstraktu miętowego.
5. Ciasto kroimy na blaty, nasączamy rumem lub likierem, przekładamy najpierw kremem ananasowym i miętowym, drugą warstwę kremem ananasowym i cytrynowym. Wstawiamy do lodówki.

650


6.Gotujemy mleko z cukrem, studzimy, miksujemy masło. Do masła, cały czas miksując dodajemy mleko z cukrem, potem mleko w proszku. Miksujemy około 5 minut. 
7. Tort smarujemy z każdej strony kremem. Pozostałą część kremu nakładamy na szpatułkę z barwnikiem i dekorujemy boki. 
8. Wycinamy kulki z owoców i dekorujemy tort.

650

650

650

650

650


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz