12.08.2018

CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I CHRUPIĄCĄ POLEWĄ

Ciasto z musem malinowym i chrupiącą polewą

650


  Ciasto składa się z dwóch warstw, red velvet i musu malinowego z dodatkiem świeżych malin. Całość polana jest polewą, na  którą przepis udostępnił na fb świetny i pomysłowy cukiernik Wojciech Rzepecki.  Pomysł całego ciasta też ściągnęłam od niego (dostałam pozwolenie:)), choć przepisu już niestety nie dostałam, musiałam sobie sama wykombinować :)

Potrzebne składniki:

na spód:
650100g mąki pszennej
2,5g kakao
1/2 łyżeczki sody 
30g masła
80g cukru
1 małe jajko
60g oleju z pestek winogron
6501/2 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60g maślanki
barwnik spożywczy czerwony

na mus:
350g puree malinowego
650250g śmietany 30% zimnej
cukier według uznania 
3 płatki żelatyny (po 2g każdy)
100g malin

na polewę:
250g białej czekolady
65080g oleju z pestek winogron
25g ziaren kakaowca
10g malin liofilizowanych
25g paillete feuilletine
czerwony barwnik spożywczy do czekolady







Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przesiewamy mąkę, kakao. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy jajko, maślankę, olej, wanilię i sól. Do sody dodajemy ocet (zacznie się pienić), mieszamy wszystkie pozostałe składniki razem. Wylewamy masę do tortownicy o średnicy 18-20 cm, pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka).
2. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzewamy puree z cukrem, dodajemy odciśniętą żelatynę, mieszamy i studzimy. Ubijamy śmietanę, dodajemy do zimnego puree. Wsypujemy maliny, mieszamy. Wylewamy masę na spód red velvet i wkładamy do zamrażalnika.

650


3. Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej. Zestawiamy, dodajemy barwnik i emulgujemy. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, studzimy do około 32 stopni. Polewamy zamrożone ciasto. Dekorujemy.

650

650


Smacznego!




1 komentarz:

  1. Pani Wando już mnie chyba niczym Pani nie zaskoczy to jest mistrzostwo!!!!

    OdpowiedzUsuń