26.08.2018

CIASTO BANANOWY WIENIEC Z MAŚLANYMI KWIATAMI

Ciasto bananowy wieniec z maślanymi kwiatami

650

  Jest to dekoracyjna wersja chlebka bananowego. Przepis na ciasto ten sam, za to dekoracja dodaje mu smaku, a  i wygląd, przyznacie, też jest niczego sobie :)

650


Potrzebne składniki:

na ciasto:
1 jajko
120g brązowego cukru
100g masła w temperaturze pokojowej
1 duży banan
2 łyżeczki soku z cytryny
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na krem:
100g masła w temperaturze pokojowej
100g mleka skondensowanego
barwniki spożywcze

na polewę:
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mleka

dodatkowo owoce sezonowe

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy formę do ciasta. Masło ubijamy z cukrem i jajkiem na gładką masę. Banana rozcieramy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach. Wlewamy do formy, pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka). Gotowe i lekko przestudzone ciasto polewamy polewą z cukru i mleka.

650


650

2. Masło miksujemy wlewając po trochu mleko. Rozdzielamy na miseczki, łączymy z kolorami, nakładamy do worków cukierniczych i dekorujemy.

650


650

650


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz