Ciasto bananowy wieniec z maślanymi kwiatami
Jest to dekoracyjna wersja chlebka bananowego. Przepis na ciasto ten sam, za to dekoracja dodaje mu smaku, a i wygląd, przyznacie, też jest niczego sobie :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
1 jajko
120g brązowego cukru
100g masła w temperaturze pokojowej
1 duży banan
2 łyżeczki soku z cytryny
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem:
100g masła w temperaturze pokojowej
100g mleka skondensowanego
barwniki spożywcze
na polewę:
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mleka
dodatkowo owoce sezonowe
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy formę do ciasta. Masło ubijamy z cukrem i jajkiem na gładką masę. Banana rozcieramy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach. Wlewamy do formy, pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka). Gotowe i lekko przestudzone ciasto polewamy polewą z cukru i mleka.
2. Masło miksujemy wlewając po trochu mleko. Rozdzielamy na miseczki, łączymy z kolorami, nakładamy do worków cukierniczych i dekorujemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz