4.09.2018

CIASTO - GERMAN CAKE

Ciasto - German Cake

650


  Przepis podpatrzony na stronie "I am baker". Dzięki dodatkowi czarnego kakao, tort jest bardzo specyficzny, wygląda jak tort makowy:) Dodatek orzechów, karmelu, likieru pomarańczowego (w dużej ilości, ha, ha, ha:) i czekolady czyni z niego tort świąteczny, tak jak kojarzone jest ciasto makowe. Ciasto wybitnie dobre :)

650



Potrzebne składniki:

na ciasto:
220g cukru pudru
250g mąki pszennej
60g czarnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
220g maślanki
100g oleju z pestek winogron
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250g wrzącej wody

krem kokosowy:
60g brązowego cukru
100g białego cukru
110g masła
3 żółtka
160g mleka skondensowanego
1 łyżka wanilii
1 szklanka posiekanych orzechów pekan
1 szklanka wiórków kokosowych

na krem czekoladowy:
160g masła
40g kakao
250g cukru pudru
160g mleka skondensowanego
1 łyżka wanilii

krem na rozetki:
100g masła w temperaturze pokojowej
100g czekolady mlecznej
50g śmietany 30%

do nasączenia likier pomarańczowy

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do miski przesiewamy sypkie składniki: cukier, mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Do drugiej miski dajemy jajka, maślankę, olej i wanilię, mieszamy. Łączymy składniki z obydwóch misek, mieszamy ręczną trzepaczką, dodajemy gorącą wodę. Masę wlewamy do tortownicy 22 cm lub dwóch tortownic po 16 cm średnica, w zależności jakiej wysokości ciasto chcemy mieć. Pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka). 

650


2. Robimy krem. Do rondelka wkładamy cukier brązowy i biały, masło, żółtka i mleko i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta, zestawiamy i lekko studzimy, potem dodajemy orzechy i wiórki.
3. Robimy drugi krem. Do rondla wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się i połączenia składników. Nie gotujemy. Przekładamy do miksera i miksujemy na najwyższych obrotach.
4. Ciasto kroimy na blaty, każdy blat nasączamy likierem pomarańczowym, smarujemy kremem czekoladowym, na to kładziemy krem z orzechami, kolejny blat i powtarzamy. na górze kładziemy krem orzechowy, boki smarujemy kremem czekoladowym. Wkładamy do lodówki. 

650


5. Gotujemy śmietanę, zalewamy rozdrobnioną czekoladę, mieszamy i studzimy. Masło miksujemy, dodajemy partiami czekoladę. Masę wkładamy do worka cukierniczego, dekorujemy  tort. 

650

650


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz