Ciasto Ding Dong
Ciasto z przepisu z amerykańskiej strony "I am baker", nawiązuje do tradycyjnego ciastka, batonu amerykańskiego Ding Dong. Polecam, świetny przepis na puszyste, ciemne ciasto i wspaniały delikatny krem.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
210g mąki pszennej
400g cukru pudru
90g kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
240g maślanki
112g oleju z pestek winogron
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
240g gorącej zaparzonej kawy
na krem:
5 łyżek mąki pszennej
250ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200g masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru pudru
250g sera mascarpone
na polewę czekoladową:
100g gorzkiej czekolady
100g śmietany 36%(1)
100g białej czekolady
50g śmietany 30%(2)
100g białej czekolady
50g śmietany 30%(2)
na poncz:
baileys
Sposób wykonania:
1. Produkty na ciasto dzielimy na połowę, pieczemy najpierw jedno ciasto potem drugie. Jeżeli mamy dwie takie same formy, to mamy uproszczoną sprawę, przygotowujemy całe ciasto i dzielimy na dwie formy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sól, proszek i sodę. Do drugiej miski wlewamy olej, maślankę, wanilię i jajka. Łączymy zawartość dwóch misek, mieszamy. Dolewamy gorącą kawę, mieszamy. Wlewamy do prostokątnej formy 20 cm na 30 cm. Pieczemy około 30 minut (test suchego patyczka).
2. Mąkę mieszamy z zimnym mlekiem, przelewamy do rondelka, gotujemy cały czas energicznie mieszając, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Studzimy. Masło ubijamy z cukrem i wanilią. Dodajemy po łyżeczce masy mlecznej. Miksujemy serek, łączymy delikatnie z masą maślaną.
3. Blaty ciasta nasączamy, przekładamy kremem, odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Śmietanę podgrzewamy, czekoladę rozdrabniamy. Zalewamy czekoladę gorzką śmietaną (1), a czekoladę białą śmietaną (2), mieszamy do rozpuszczenia.
Polewamy ciasto pasami, jak na zdjęciu, a następnie patyczkiem robimy wzory, odstawiamy w zimne miejsce. Ciasto kroimy na kawałki.
Smacznego!
Talerz wygląda jak obraz:)
OdpowiedzUsuń