04.10.2018

CIASTO OPERA KOKOSOWO-MIGDAŁOWE

Ciasto opera kokosowo-migdałowe

650


Ciasto kilkuwarstwowe, gdzie każda warstwa zachwyca smakiem. na spodzie chrupka, potem blaty migdałowe i kokosowy, przełożone pysznym kremem kawowym na dziewięciu żółtkach. Poezja smaków :)
Ciasto jest z przepisu Gaston Lenotre, który był twórcą marki i międzynarodowej sieci butików cukierniczych w 12 krajach. Gaston Lenotre jest jednym z najsłynniejszych mistrzów cukiernictwa na świecie. Wymyślone przez niego ciastko "sukces" przyniosło mu rozgłos i rzeczywisty sukces. Pewnego dnia znajdzie się ono także na moim blogu :)

Potrzebne składniki:

na spód:
100g czekolady gorzkiej
100g praliny migdałowej
1 łyżeczka oleju
4 łyżki paillete feuilletine


na blaty migdałowe:
200g jajek
150g mączki migdałowej
150g cukru pudru(1)
130g białek
20g cukru pudru (2)
40g mąki pszennej
30g masła

na poncz:
150g wody
115g cukru drobnego
13g rozpuszczalnej kawy

na blat kokosowy:
220g białek
100g cukru pudru
60g mąki pszennej
100g wiórków kokosowych

na krem kawowy:
320g masła w temperaturze pokojowej
9 żółtek
300g cukru
150g wody
2 łyżki likieru pomarańczowego

na polewę:
200g czarnej czekolady
200g śmietany 30%
4g żelatyny w listkach

dodatkowo 100g płatków migdałowych prażonych

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy formę o wymiarach 20 cm na 30 cm. Przesiewamy mączkę migdałową z cukrem pudrem (1), dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania jednorodnej pasty. Dodajemy roztopione masło i mąkę. Ubijamy pianę z białka i cukru (2). Delikatnie mieszamy z masą. Dzielimy na dwie części i pieczemy po około 10-12 minut. Studzimy. 
2. Rozpuszczamy czekoladę na chrupkę, na spód ciasta, dodajemy pastę, mieszamy. Dodajemy olej i ciasteczka. Masę rozsmarowujemy na jednym z blatów migdałowych i odkładamy w chłodne miejsce. 

650


3. Robimy ciasto kokosowe. Miksujemy białka z cukrem. dodajemy mąkę i wiórki, delikatnie mieszając. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
4. Wykonujemy krem. Z cukru i wody gotujemy syrop, miksujemy żółtka, zaparzamy syropem i miksujemy, aż osiągną temperaturę pokojową. Miksujemy masło, dodajemy po łyżce masy jajecznej, na koniec dodajemy likier i kawę, miksujemy. 

650

5. Jako pierwszy kładziemy blat migdałowy, chrupką do dołu, polewamy ponczem, kładziemy krem, przykrywamy blatem kokosowym. Kładziemy drugą część kremu sypiemy płatki migdałowe, wciskamy je w krem, kładziemy drugi blat migdałowy. Odstawiamy w chłodne miejsce.

650

6. Podgrzewamy śmietanę na polewę, zalewamy czekoladę dodajemy żelatynę, którą wcześniej należy namoczyć w zimnej wodzie , a następnie odcisnąć. Całość blendujemy. Polewamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po zastygnięciu ciasto kroimy na monoporcje. Dekorujemy według swojego uznania.

650

650

650


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Coś wspaniałego:) ciekawi mnie to ciasto "Sukces" o którym piszesz na poczatku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko😁
      „Sukces” mam nadzieję zrobić 😄

      Usuń