24.10.2018

TORCIK PISTACJOWY Z DEKORACJĄ KWIATOWĄ

Torcik pistacjowy z dekoracją kwiatową

650

Torcik za sprawą zielonych pistacji pochodzących z Iranu jest fenomenalny. Swoje ciasto nasączyłam obficie likierem pomarańczowym, wszyscy zajadali się, oblizując łyżeczki :))

650


Potrzebne składniki:

na biszkopt:
4 jajka
80g cukru pudru
100g mąki pszennej
20g mączki pistacjowej z zielonych pistacji
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

na krem:
125g wody
150g cukru granulowanego
3 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka brandy
100g posiekanych zielonych pistacji

na krem do dekoracji:
200g masła w temperaturze pokojowej
200g mleka skondensowanego słodzonego w temperaturze pokojowej
1 łyżka wanilii
barwniki spożywcze

do nasączenia likier pomarańczowy lub migdałowy

650



Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18cm. Miksujemy białko z połową cukru i osobno miksujemy żółtko z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy około 35 minut (test suchego patyczka). Studzimy.
2. Z wody i cukru gotujemy syrop do 115 stopni. Żółtka ubijamy, dodajemy syrop i dalej ubijamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masło miksujemy, dodajemy partiami żółtka i pozostałe składniki.
3. Ciasto kroimy na krążki, nasączamy, przekładamy kremem.
4. Masło ubijamy z mlekiem, dodajemy wanilię. Masę dzielimy na porcje i dodajemy barwniki, dekorujemy.

650


650


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz