30.10.2018

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

Drożdżowe bułeczki z dynią

650


  Listopadowy przepis, jak wszystko co kojarzy się z dynią :) Zazwyczaj robię tarty albo musy z dyni, a tym razem zaskoczyłam sama siebie, bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z serka śmietankowego.

Potrzebne składniki:

na zaczyn drożdżowy:
50g świeżych drożdży
2 łyżki mąki
125ml mleka 
1 łyżeczka cukru drobnego

na ciasto:
zaczyn drożdżowy
500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa itp)
2 jajka
270g puree z dynii (najlepsza dynia piżmowa)
100g masła roztopionego
65g brązowego cukru

na nadzienie:
125h sera śmietankowego typu philadelphia

dodatkowo:
2 łyżki masła
garść orzechów pekan

Sposób wykonania:

1. Robimy zaczyn. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/2 godziny.
2. Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie lśniące i jednolite i przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. 
3. Ciasto wykładamy na blat kuchenny, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, wkładając do każdej pół łyżeczki serka. Bułeczki obwiązujemy sznurkiem kuchennym jak na zdjęciu. 

650

Wkładamy do pieca i nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia, około 20-25 minut.



 Wyjmujemy i smarujemy masłem. 

650

Zdejmujemy delikatnie sznurek i wkładamy do każdej bułeczki pół orzecha pekan. 

650

650


650


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz