3.11.2018

TARTA KARMELOWO-CZEKOLADOWA

Tarta karmelowo-czekoladowa

650

  Ciasto piękne w swojej prostocie. Wyjątkowy przepis na karmel, zresztą zapiekany, stanowi o smaku tej tarty. Dla nielubiących się przemęczać w kuchni, polecam zamiast ciasta kruchego na spód, wykonać spód z herbatników zmielonych z masłem i wyłożonych do formy na tartę.

Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
120g masła zimnego
60g cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

na nadzienie karmelowe:
100g masła
200g brązowego cukru
400g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżeczki soli morskiej

na polewę:
150g gorzkiej czekolady
100g śmietany
kryształki soli morskiej

Sposób wykonania:

1. Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Smarujemy masłem formę na tartę o średnicy 20-25 cm. Wykładamy ciastem, wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Tartę pieczemy do lekkiego zrumienienia.
2. W rondelku podgrzewamy masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru, dodajemy mleko i sól, dalej podgrzewamy mieszając. Gdy będzie gęste, zestawiamy i wylewamy na spód. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 15 minut. Na masie w czasie pieczenia powinna pojawić się "skórka", wtedy ciasto jest gotowe. 

650

3. Śmietanę gotujemy, czekoladę rozdrabniamy. czekoladę zalewamy gorącą śmietaną, mieszamy czekoladę do rozpuszczenia. Zalewamy zimne ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po wystudzeniu posypujemy solą. 

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz