Deser z figami karmelizowanymi w miodzie i winie
Trochę zmodyfikowałam przepis Christophe Michalak na sernik z figami "cheesecake revisite a la figue". Proponuję deser w monoporcjach. Właściwie, przyznam się ... mocno zmodyfikowałam przepis:)
Potrzebne składniki:
na spód:
160g ciastek o smaku kakaowym
80g rozpuszczonego masła
na krem:
125g sera śmietankowego typu philadelphia
125g sera mascarpone
200g śmietany 30%
50g mleka skondensowanego słodzonego
ziarna z 1 laski wanilii
owoce:
5 świeżych fig
2 łyżki miodu akacjowego
50ml czerwonego wina
na wierzch:
pokruszone ciastka oreo
cukier puder
Sposób wykonania:
1. Miksujemy drobno ciastka kakaowe, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Masę kładziemy na dno foremek i wkładamy do lodówki.
2. Wszystkie składniki na krem wkładamy do miski, miksujemy na dużych obrotach do uzyskania puszystego kremu.
3. Figi kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy miód, na gorący wrzucamy figi, podsmażamy. Wlewamy wino, jeszcze chwilę gotujemy, a następnie umieszczamy figi na sitku, aby odsączyć płyn.
4. Do foremek wkładamy figi, na to kładziemy krem, wyrównujemy. Obsypujemy ciastkami oreo i cukrem pudrem przez wzornik.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz