6.11.2018

DESER Z FIGAMI KARMELIZOWANYMI W MIODZIE I WINIE

Deser z figami karmelizowanymi w miodzie i winie

650

  Trochę zmodyfikowałam przepis Christophe Michalak na sernik z figami "cheesecake revisite a la figue". Proponuję deser w monoporcjach. Właściwie, przyznam się ... mocno zmodyfikowałam przepis:)

650


Potrzebne składniki:

na spód:
160g ciastek o smaku kakaowym
80g rozpuszczonego masła

na krem:
125g sera śmietankowego typu philadelphia
125g sera mascarpone
200g śmietany 30%
50g mleka skondensowanego słodzonego
ziarna z 1 laski wanilii

owoce:
5 świeżych fig
2 łyżki miodu akacjowego
50ml czerwonego wina

na wierzch:
pokruszone ciastka oreo
cukier puder


Sposób wykonania:

1. Miksujemy drobno ciastka kakaowe, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Masę kładziemy na dno foremek i wkładamy do lodówki.
2. Wszystkie składniki na krem wkładamy do miski, miksujemy na dużych obrotach do uzyskania puszystego kremu.
3. Figi kroimy na ćwiartki. 

650

Na patelni rozgrzewamy miód, na gorący wrzucamy figi, podsmażamy. Wlewamy wino, jeszcze chwilę gotujemy, a następnie umieszczamy figi na sitku, aby odsączyć płyn.

650

4. Do foremek wkładamy figi, na to kładziemy krem, wyrównujemy. Obsypujemy ciastkami oreo i cukrem pudrem przez wzornik.

650

650

650

650

650


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz