14.11.2018

TARTA Z GRUSZKAMI ZAPIEKANYMI W KREMIE MIGDAŁOWYM

Tarta z gruszkami zapiekanymi w kremie migdałowym

650

  Tartę tę pierwszy raz wykonano w 1850 roku przez cukiernika w Paryżu przy ulicy rue Bourdaloue. Tarta nosi po dziś dzień nazwę La tarte Bourdaloue. Jest wyśmienita, aromatyczna, winna w smaku poprzez gruszki, aksamitna dzięki kremowi, krucha dzięki ciastu...poezja smaku!

650


Potrzebne składniki:

na spód:
90g masła zimnego
180g mąki pszennej krupczatki
75g cukru pudru
szczypta soli
30g mączki migdałowej
1 jajko

do nabłyszczenia:
1 jajko
15ml mleka

gruszki:
4 twarde gruszki
1 litr wody
400g cukru granulowanego
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
sok z 1/2 cytryny

na krem:
75g masła w temperaturze pokojowej
75g cukru pudru
75g mączki migdałowej
2 średnie jajka
15g mąki pszennej
70g śmietany 30%

dodatkowo:
płatki migdałowe
tortenguss

Sposób wykonania:

1. Sypkie składniki plus masło siekamy, dodajemy jajko, wyrabiamy krótko na kruche ciasto. Wykładamy formę o średnicy 21-23 cm, wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mieszamy jajko z mlekiem, smarujemy ciasto, pieczemy około 15 minut, do zrumienienia. Studzimy.
2. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne. Wkładamy do zimnej wody z sokiem cytrynowym.
Zagotowujemy wodę z cukrem i przyprawami. Wrzucamy gruszki, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Lekko nacinamy każdą gruszkę w poprzek, w pasy.
3. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy kolejno, w odstępach czasowych, mączkę migdałową, jajka, mąkę i śmietanę. 
4. Krem kładziemy na tartę, na to układamy gruszki i posypujemy płatkami migdałowymi. 

650

Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40 minut, do zrumienienia kremu. Wyjmujemy, lekko studzimy. Gruszki smarujemy tortengussem (przepis na opakowaniu). 
podajemy na ciepło lub na zimno. 

650

650

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz