Tarta z gruszkami zapiekanymi w kremie migdałowym
Tartę tę pierwszy raz wykonano w 1850 roku przez cukiernika w Paryżu przy ulicy rue Bourdaloue. Tarta nosi po dziś dzień nazwę La tarte Bourdaloue. Jest wyśmienita, aromatyczna, winna w smaku poprzez gruszki, aksamitna dzięki kremowi, krucha dzięki ciastu...poezja smaku!
Potrzebne składniki:
na spód:
90g masła zimnego
180g mąki pszennej krupczatki
75g cukru pudru
szczypta soli
30g mączki migdałowej
1 jajko
do nabłyszczenia:
1 jajko
15ml mleka
gruszki:
4 twarde gruszki
1 litr wody
400g cukru granulowanego
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
sok z 1/2 cytryny
na krem:
75g masła w temperaturze pokojowej
75g cukru pudru
75g mączki migdałowej
2 średnie jajka
15g mąki pszennej
70g śmietany 30%
dodatkowo:
płatki migdałowe
tortenguss
Sposób wykonania:
1. Sypkie składniki plus masło siekamy, dodajemy jajko, wyrabiamy krótko na kruche ciasto. Wykładamy formę o średnicy 21-23 cm, wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mieszamy jajko z mlekiem, smarujemy ciasto, pieczemy około 15 minut, do zrumienienia. Studzimy.
2. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne. Wkładamy do zimnej wody z sokiem cytrynowym.
Zagotowujemy wodę z cukrem i przyprawami. Wrzucamy gruszki, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Lekko nacinamy każdą gruszkę w poprzek, w pasy.
3. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy kolejno, w odstępach czasowych, mączkę migdałową, jajka, mąkę i śmietanę.
4. Krem kładziemy na tartę, na to układamy gruszki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40 minut, do zrumienienia kremu. Wyjmujemy, lekko studzimy. Gruszki smarujemy tortengussem (przepis na opakowaniu).
podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz