28.11.2018

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Sernik z musem czekoladowym

650

  Rzadko inspiruję się polskimi blogami, tym razem zafascynował mnie wizualnie sernik ze strony KWESTIA SMAKU. Byłam ciekawa czy smakuje tak jak wygląda. Rzeczywiście, potwierdzam, sernik jest smakowity, warto było go upiec. 

Potrzebne składniki:

na sernik:
1000g białego sera trzykrotnie zmielonego
1 duży budyļ śmietankowy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 białka
sok z limonki
2 łyżki ekstraktu z wanilii

na polewę sernika:
200g gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru

na mus:
150g cukru pudru
6 żółtek
1 łyżka kakao
200g śmietany 30%
100g masła
200g czarnej czekolady
3 białka
szczypta soli

do dekoracji:
pokrojone truskawki
strugana biała czekolada


Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sernik i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Wlewamy ją do tortownicy o średnicy 22-24 cm. Pieczemy 35 minut. Mieszamy śmietanę z cukrem na polewę sernika. Wysuwamy sernik z piekarnika, nakładamy polewę i wsuwamy na około 15 minut do pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, trzymamy sernik jeszcze 10 minut w piekarniku, potem wyjmujemy i studzimy.

650

2. Siekamy drobno czekoladę. Do rondelka wkładamy 50g cukru, kakao, żółtka i śmietanę i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż masa będzie gęsta. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy masło, jak się rozpuści, zalewamy czekoladę i mieszamy masę do połączenia się składników. studzimy. Miksujemy białka z solą i cukrem na puszystą pianę. Etapami dodajemy do czekoladowej masy, mieszając delikatnie. Masę wykładamy na sernik i wkładamy do lodówki. 

650

3. Strugamy białą czekoladę na dekorację ciasta. Dekorujemy ciasto czekoladą i owocami. 

650

650

Ciasto eksponowane jest z królewską porcelaną z Bawarii, z manufaktury Reichenbach. Zastawa malowana jest czystym kobaltem i złotem.

650
650
650

650

650


Smacznego!


2 komentarze: