25.11.2018

CIASTO KARMELOWO-ORZECHOWE

Ciasto karmelowo-orzechowe 

650

  Ciasto bardzo proste w wykonaniu, bez pieczenia, jest niesamowicie smaczne. Zawiera w sobie składniki, które są lubiane przez ogół: masa kajmakowa, chrupiące prażone orzeszki i krem z mascarpone i bitej śmietany. Robi się go szybko, a zjada jeszcze szybciej :))

650


Potrzebne składniki:

na spód i warstwy:
200g kakaowych herbatników

na krem do przełożenia:
250g sera mascarpone
125g sera śmietankowego philadelphia
250g śmietany 30%
2 łyżki cukru
4-5 pokrojonych drobno batonów snickers
1 puszka kajmaku

na krem na wierzch:
100g białej czekolady
150g śmietany 30%

do obłożenia:
150g czekolady 65%

do dekoracji:
prażone, niesolone orzeszki ziemne
100g ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

1. Dzień wcześniej przygotowujemy krem z białej czekolady
Czekoladę rozdrabniamy, śmietanę zagotowujemy, następnie zalewamy czekoladę, mieszamy i odkładamy na noc do lodówki. 
2. Do formy o średnicy 22 cm wkładamy herbatniki na dno. Nakładamy na nie warstwę kajmaku z puszki, przykrywamy drugą warstwą herbatników.

650

3. Serki, śmietanę i cukier miksujemy. Batony siekamy na drobno, dodajemy do kremu. Nakładamy warstwę kremu na herbatniki i przykrywamy trzecią warstwą ciastek.
4. Ubijamy śmietanę z białą czekoladą, kładziemy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki.

650

5. Temperujemy gorzką czekoladę, nanosimy na folię transferową, obkładamy tort i wkładamy tort do lodówki. Wyjmujemy bezpośrednio przed spożyciem, zdejmujemy folię, dekorujemy. 

650

650

650

650



Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ciasto jak zawsze bardzo kuszące i smaczne. Spodobał mi się pomysł na krem z dodatkiem snikersów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, ciasto bardzo łatwe, a niesamowicie smaczne, z pewnością jeszcze nie raz je powtórzę 😁
      Pozdrawiam 😄

      Usuń