14.09.2018

TARTA GRUSZKOWA

Tarta gruszkowa

650

Połączenie w cieście gruszek z czekoladą jest fantastyczne. Pasują do siebie jak nic innego :) Warto spróbować, a przekonacie się sami. 

650


Potrzebne składniki:

na ciasto:
240g mąki pszennej krupczatki
30g mąki migdałowej
50g cukru pudru
120g masła zimnego
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
1 jajko

 na czekoladowe nadzienie:
150g ciemnej czekolady
70g cukru drobnego
20g wody
140g masła
2 jajka
2 żółtka
30g cukru pudru

na wierzch tarty:
4-5 gruszek
30g cukru drobnego
sok z 1/2 cytryny

na bezę:
60g białka
szczypta soli
100g cukru drobnego

Sposób wykonania:

1. Do płaskiego naczynia wsypujemy mąkę krupczatkę, migdałową, cukier i sól. Wkładamy zimne masło i siekamy na drobno. Dodajemy jajko i skórkę, wyrabiamy krótko kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy ciastem i wkładamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. 
2. Czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy masę czekoladową i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 160 stopni. 

650


3. Gruszki myjemy, kroimy, układamy w żaroodpornym naczyniu i podpiekamy, aby były miękkie. Układamy na przestudzonej tarcie.

650


4. Białko z cukrem i solą mieszamy w kąpieli wodnej, po rozpuszczeniu cukru, zestawiamy i miksujemy na najwyższych obrotach. Dekorujemy tartę. Ja posypałam jeszcze na wierzch trochę orzechów włoskich i pistacji oraz przypaliłam gruszki i bezę palnikiem. 

650

650


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz