29.07.2018

CIASTO Z MALINOWĄ GALARETKĄ I BEZAMI

Ciasto z malinową galaretką i bezami

650

  Podany przepis na kruche ciasto na spód pochodzi z książki Christophe Michalak. Krem michałkowy z kawałkami orzeszków i galaretka z malinami, beza i kruche ciasto przypominają ciasto o nazwie Malinowa Chmurka, ale przepis tak wzbogacony powoduje, że to ciasto jest jeszcze lepsze :)

650


Potrzebne składniki:

na kruchy spód:
125g masła zimnego
210 mąki pszennej
85g cukru pudru
4g soli
25g mąki migdałowej
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny

na krem:
10 sztuk białych michałków
250ml śmietany 30%
250g sera mascarpone

na galaretkę:
3 opakowania galaretki malinowej
300g świeżych malin

na bezy:
70g białka
100g cukru drobnego
szczypta soli


Sposób wykonania:

1. Mąkę, mączkę migdałową, cukier, sól, skórkę cytrynową mieszamy z masłem, siekając masło nożem lub przyrządem do kruchych ciast. Dodajemy jajka, ekstrakt i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 1/2 godziny. Tortownicę wykładamy ciastem i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Spód pieczemy do zrumienienia, czyli około 20 minut.
2. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 900ml wrzącej wody. Studzimy, wkładamy maliny i wylewamy na kruchy spód, wkładamy do lodówki.
3. Robimy krem. Do śmietany wkładamy michałki i podgrzewamy na średniej mocy palnika, mieszamy do rozpuszczenia się cukierków. Masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Masa musi być bardzo zimna, żeby można było ją ubić. Do miski wkładamy masę i ser mascarpone i ubijamy. Krem nakładamy na galaretkę, znowu odkładamy do lodówki.

650



4. Bezy proponuję zrobić dzień wcześniej. 
Białko z cukrem i solą mieszamy ręczną trzepaczką w misce, w kąpieli wodnej. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zestawiamy i miksujemy mikserem elektrycznym na najwyższych obrotach. Ubitą pianę przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blachę różyczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 120 stopni, około 90 minut. Z piekarnika wyjmujemy jak całkowicie przestygną. Bezy układamy na kremie. Może się zdarzyć, że w lodówce bezy dostaną złotej rosy, tak jak to widać na zdjęciu. Nie ujmuje to jednak jakości ciastu, jest nadal baaardzo smaczne, a jednocześnie ciekawe. 

650


650


Smacznego!



1 komentarz: