25.07.2018

TORT KAWOWY Z MALINAMI

Tort kawowy z malinami

650


  Przepis na ciasto kawowe do tortu zaczerpnęłam ze strony fb "I am baker". To bardzo popularna strona w Stanach, ma ponad milion polubień. W środku jest krem z sera mascarpone z bitą śmietaną i owocami. Tort pokryty jest kremem maślanym, z bardzo smacznego fińskiego masła, z mlekiem w proszku. W sumie ciasto wyjątkowo smakowite :)

650


Potrzebne składniki:

na ciasto:
230g masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
240g wody gorącej
300g mąki pszennej
300g cukru pudru
6502g soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g maślanki
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z kawy


na krem do przełożenia:
500g sera mascarpone
500ml śmietany 30% zimnej
2-3 łyżki cukru pudru, według swojego uznania
250g malin

na krem do przełożenia:
350g masła
120g cukru drobnego
100g mleka
200g mleka w proszku


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy dwie formy o średnicy 14 cm. 
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kawę i wodę. Podgrzewamy, mieszając, a następnie studzimy. Przesiewamy mąkę, sól, cukier i proszek do jednej miski, mieszamy ręczną trzepaczką. Łączymy z masą kawowo-maślaną. Mieszamy maślankę z jajkami i wanilią, dodajemy do naszej masy, mieszamy. Masę wylewamy do obydwóch tortownic, po równo. Pieczemy około 50 minut (test suchego patyczka). Studzimy, a następnie kroimy na blaty. 

650


2. Serek, śmietanę i cukier miksujemy, na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. 
3. Blaty ciasta przekładamy kremem, kładąc na każdy owoce. Blaty nasączyłam słodzoną wodą z Amaretto. Oprócz malin użyłam jagody. Mój tort osiągnął wysokość 15 centymetrów :)

650

4. Robimy krem do obłożenia tortu. Pierwszy raz robiłam taki krem, znany jest on w internecie pod nazwą Milky Way...hmmm, nie wiem dlaczego :)
Gotujemy mleko z cukrem, po rozpuszczeniu cukru odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej. Mleko w proszku przesiewamy. Masło ubijamy, dodając kolejno, najpierw po łyżce mlecznej mikstury, aż do wyczerpania, a następnie po łyżce mleka w proszku. Miksujemy dosyć długo, aż mleko rozpuści się całkowicie. Tort obkładamy kremem i dekorujemy według swojej fantazji :)

650


650

650

650



Smacznego!



2 komentarze: