Ciasto z borówkami i serem
Ciasto jest proste, ale właśnie na takie ciasta z owocami mamy największą chęć latem. Popołudniowa kawa czy herbatą, a może do tego schłodzone białe musujące wino, dobre towarzystwo .. i oczywiście nasze ciasto, to gwarancja udanego wieczoru :)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
2 jajka
200g cukru pudru
120ml śmietany 30%
sok z 1/2 cytryny
skórka cytrynowa z jednej cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
120ml oleju z pestek winogron
260g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250g sera białego śmietankowego typu philadelphia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru
200-300g borówki amerykańskiej
na lukier:
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22-24 cm. Do śmietany dodajemy sok z cytryny i wolno mieszamy, śmietana zgęstnieje. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy śmietanę i olej oraz ekstrakt z wanilii. Dodajemy mąkę, proszek, sól i startą skórkę z cytryny. Wlewamy połowę masy do formy, wsypujemy borówki, przykrywamy pozostałą masą.
2. Serek miksujemy z cukrem i wanilią, przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na ciasto w formie okręgów współśrodkowych. Posypujemy kilkoma borówkami po wierzchu. Pieczemy około 60 minut (test suchego patyczka).
3. Cukier puder z mlekiem rozcieramy i polewamy lekko ciepłe ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz