1.10.2017

TORT JESIENNY

Tort jesienny



  Przepis na biszkopt Joconda pochodzi ze strony BBC Food, reszta to moje wymysły:)




Potrzebne składniki:

na biszkopt jasny (Joconda)
3 białka
15g cukru
szczypta soli
100g mąki migdałowej
100g cukru pudru
3 całe jajka
30g mąki pszennej
30g masła roztopionego

na biszkopt ciemny:
3 jajka
180g cukru pudru
35g czarnego kakao
2g sody
3g proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na krem do przełożenia:
100g masła w temperaturze pokojowej
20g cukru pudru
200g chałwy
350g sera mascarpone
2 łyżki spirytusu

krem do obłożenia tortu:
50g masła w temperaturze pokojowej
50g nutelli

dodatkowo:
200g czarnej czekolady
50g mlecznej czekolady
50ml likieru cytrynowego

Sposób wykonania:

1. Mój tort ma średnicę 21 centymetrów. Dodatkowo przygotowałam ranty, które różnią się promieniami o 3 centymetry.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Białka ubijamy z cukrem na bezę. Mąkę migdałową przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i jajka i mieszamy, dodajemy stopione masło. Na koniec dodajemy, lekko mieszając, bezę. Pieczemy około 30 minut (test suchego patyczka). Studzimy i kroimy na dwa krążki. 
2. Robimy ciemny biszkopt. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy do miski. Do drugiej wlewamy olej, mleko i wanilię i mieszamy. Jajka z  cukrem miksujemy. Wszystkie masy łączymy, delikatnie mieszając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut (test suchego patyczka). Studzimy. Wykrawamy dwa krążki o tej samej wysokości co jasny biszkopt. 



3. Wykrawamy z biszkoptów kółka jak na zdjęciu i zamieniamy miejscami. Nasączamy likierem cytrynowym.




4. Chałwę rozdrabniamy (w malakserze), masło miksujemy z cukrem do białości, dodajemy po łyżce chałwy. Dodajemy serek mascarpone, a na koniec alkohol (oczywiście opcjonalnie).
5. Krążki układamy naprzemiennie, przekładamy kremem, na wierzchu też kładziemy warstwę kremu.
Ciasto wkładamy do lodówki.




6. Miksujemy masło, dodajemy nutellę. Smarujemy boki ciasta. Za pomocą wykałaczki, albo cienkiego pędzelka, nanosimy trochę ciemnego kremu na wierzchu. Rysujemy kręgi, aby upodobnić rysunek do słoi w pieńku drzewa.



7. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej. Temperujemy. 
Nanosimy czekoladę na arkusz papieru do pieczenia, rozsmarowujemy, nakrywamy drugim arkuszem i rolujemy. Rulon wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje, rulon rozwijamy. 




Otrzymamy połamane kawałki, które przylepiamy do boków tortu. Rozpuszczamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i pędzelkiem nanosimy punktowo na ciemną czekoladę. Staramy się upodobnić dekorację do kory drzewa. 



Efekt końcowy tego ciasta będzie zależał od naszych umiejętności malarskich :)













Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Wandziu - fantastyczny i bardzo realistyczny tort. Jesienna chwilo... trwaj. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brakuje proporcji oleju i mleka w ciemnym biszkopcie? Czy coś przeoczyłam ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ponawiam pytanie o olej- albo raczej jego brak w przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam za zwłokę z odpisywaniem, już śpieszę z wyjaśnieniem.
      Przepis na ciemne ciasto jest jak w poście https://sweetorangeblog.blogspot.com/search/label/CIASTO%20CZEKOLADOWE%20Z%20TRUSKAWKAMI
      W spisie tutaj zabrakło kilku linijek, dotyczy to wspomnianego oleju, mleka, ale też mąki! Bardzo przepraszam, mam nadzieję, że wszystko teraz w porządku, a ciasto jest rzeczywiście piękne i smaczne
      Prawidłowo powinno być 180 g mleka, 1 łyżka oleju i 200 g mąki pszennej.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Proszę wejść na przepis ciasto czekoladowe z truskawkami

      Usuń