27.10.2017

TARTALETKI Z KREMEM CYTRYNOWYM

Tartaletki z kremem cytrynowym



  Oto kolejna wersja tartaletki z cytrynowym kremem i bezą. Ten przepis zasługuje na uwagę ze względu na ciasto do tartaletek. Nie jest to klasyczne ciasto kruche, jak zazwyczaj. Przepis wzięłam z azjatyckiego przepisu na babeczki z kremem z czarnej fasoli. Moją uwagę zwróciło to, że tartaletki pięknie zachowują kształt w czasie pieczenia. Jestem bardzo zadowolona z efektu:)


Potrzebne składniki:

na tartaletki:
95g masła miękkiego
35g smalcu roślinnego 
65g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
265g mąki pszennej
2 łyżeczki mleka w proszku

na krem:
4 żółtka
80g soku z cytryny
150g cukru drobnego
szczypta soli
80g masła

na bezę szwajcarską:
100g białek 
150g cukru drobnego
szczypta soli

Sposób wykonania:

1. Masło rozcieramy ze smalcem, cukrem i wanilią. Dodajemy jajko, rozcieramy, potem dodajemy przesianą  mąkę i mleko w proszku. Całość mieszamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Można nawet na całą noc.
2. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, wypełniamy foremki do tartaletek. Pieczemy około 15 minut, piec wyłączamy, a ciastka zostawiamy w piecu na kolejne 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.



3. Wykonujemy krem cytrynowy. Do rondelka wkładamy sok, żółtka, cukier i skórkę cytrynową. Podgrzewamy, mieszając. 
gdy masa będzie gęsta, zestawiamy rondelek z palnika. Chwilę studzimy, potem dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Białko, cukier i sól podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszamy ręczną trzepaczką. Gdy cukier roztopi się całkowicie (sprawdzamy, biorąc białko w dwa palce i rozcierając) zestawiamy i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach. 
5. Do tartaletek wkładamy krem cytrynowy. 




Bezę wkładamy do worka cukierniczego z płaską końcówką. Dekorujemy tartaletkę.







Smacznego!


2 komentarze: