19.10.2017

CIASTO CYTRYNOWE

Ciasto cytrynowe



  Jest to ciasto, które powstało z inspiracji mojej córki. Przepis mojego autorstwa:)
Ciasto jest mocno cytrynowe z dodatkiem oliwy z oliwek, jest puszyste, ale wilgotne... i właśnie takie było zamówienie:) 

Potrzebne składniki:

na ciasto:
4 jajka
165g drobnego cukru
szczypta soli
60g soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
215g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90g oliwy z oliwek
115g gęstej śmietany 18%

na syrop i dekoracje:
szklanka drobnego cukru
szklanka wody
sok z jednej dużej cytryny
1 cytryna cała
skórka otarta z jednej limonki

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ścieramy skórkę z cytryn. Miksujemy całe jajka z solą i cukrem na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy składniki sypkie i płynne na przemian, lekko mieszając. Masą napełniamy tortownicę o średnicy 22 cm. Pieczemy około 40 minut (test suchego patyczka).
2. Cytrynę kroimy na plastry, blanszujemy w gotującej się wodzie około 2 minuty, odcedzamy. Zagotowujemy wodę z cukrem, gdy syrop zacznie wrzeć, wrzucamy plastry cytryn i gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy delikatnie plastry na kratkę. Do syropu dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę gotujemy. 
3. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy patyczkiem w wielu miejscach. 




Jeszcze gorące polewamy delikatnie (za pomocą łyżki) syropem cytrynowym. 




Studzimy. Dekorujemy plastrami kandyzowanej cytryny i posypujemy cukrem pudrem i skórką z limonki.










Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz