6.10.2017

SERNICZKI RED VELVET

Serniczki red velvet



  Ciasteczka trochę przeze mnie wymyślone (oprócz nadzienia, którego przepis wzięłam z niemieckojęzycznej strony www.wunderweib.de). Serniczki są przepyszne, mięciutkie, kremowe, a beza chrupiąca, pycha:) 
Wyglądają chyba też nie najgorzej?




Potrzebne składniki:

na spody:
50g masła
1 op ciastek oreo

na nadzienie:
400g sera śmietankowego cream cheese typu philadelphia
150g cukru
15g skrobi kukurydzianej
2 jajka
100g bitej śmietany
czerwony barwnik spożywczy

na krem:
125g sera śmietankowego 
typu cream cheese philadelphia
250ml śmietany 30% zimnej
cukier według uznania

na bezy:
3 białka
szczypta soli
150g cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy



Sposób wykonania:

1. Masło rozpuszczamy, ciastka rozdrabniamy, mieszamy. Masą napełniamy foremki do cupcakes, ugniatamy. Formę wkładamy do lodówki/
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy ręczną trzepaczką. Na koniec dodajemy barwnik i mieszamy. Masę wylewamy do foremek, na ciasteczkowe spody. Pieczemy około 25 minut, studzimy w piekarniku, nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
3. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misce, ubijamy na sztywno.
4. Robimy bezy. Bezy można zrobić dzień wcześniej. Ubijamy białka z solą, gdy już będą białe dosypujemy po łyżce cukru. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni. Na wewnętrznej stronie worka cukierniczego robimy 3-4 kreski barwnikiem czerwonym, na całej długości worka. Wkładamy do środka pianę. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia wyciskamy bezę w kształcie różyczek. 




Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy 60 minut, obniżamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale bezy wyjmujemy dopiero jak piekarnik będzie zimny, a bezy wystudzone.



5. Na serniczki nakładamy krem, a na wierzchu kładziemy bezę.





Zrobiłam drugą wersję, bez ciasteczek bezowych, tylko z malinami. 





Smacznego!



1 komentarz: