Sernik z owocami karmelizowanymi w miodzie
Ciasto bez pieczenia.
Przepis pochodzi z programu kanału francuskiego France 2. Autorem przepisu jest paryski cukiernik Christophe Michalak. Ciasto robi się ekspresowo, co jest ewenementem jeśli chodzi o tego cukiernika:) ..a najważniejsze, że jest wybitnie dobre, choć tak proste.
Potrzebne składniki:
na spód:
200g maślanych ciastek
100g masła
1 cytryna
na nadzienie owocowe:
2 łyżki miodu
1 łyżka syropu klonowego
100g ciemnego piwa
3 sztuki anyżu
na krem:
125g serka śmietankowego (philadelphia)
80g serka typu fromage blanc
200g zimnej śmietany 36%
50g słodzonego mleka skondensowanego
ziarna z jednej laski wanilii
do dekoracji:
50g zmielonych ciastek
cukier puder do posypania
owoce
Sposób wykonania:
1. Ciastka (200g) rozdrabniamy w malakserze, masło topimy i zalewamy ciastka. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Mieszamy.
2. Owoce rozdrabniamy, na patelnię wkładamy miód, anyż i syrop klonowy, gdy zaczną bulgotać wkładamy owoce.
3. Wszystkie składniki na krem wkładamy do miski, miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gęsty krem.
4. Na spód kładziemy owoce, na owoce kładziemy krem, wyrównujemy.
Dekorujemy owocami.
Muszę je zrobić:)
OdpowiedzUsuń