14.10.2017

SERNIK Z OWOCAMI KARMELIZOWANYMI W MIODZIE

Sernik z owocami karmelizowanymi w miodzie



  Ciasto bez pieczenia. 
Przepis pochodzi z programu kanału francuskiego France 2. Autorem przepisu jest paryski cukiernik Christophe Michalak. Ciasto robi się ekspresowo, co jest ewenementem jeśli chodzi o tego cukiernika:) ..a najważniejsze, że jest wybitnie dobre, choć tak proste.



Potrzebne składniki:

na spód:
200g maślanych ciastek
100g masła
1 cytryna


na nadzienie owocowe:
2 łyżki miodu
1 łyżka syropu klonowego
100g ciemnego piwa
3 sztuki anyżu
owoce (figi, czerwone śliwki, brzoskwinia, banan, gruszka)



na krem:
125g serka śmietankowego (philadelphia)
80g serka typu fromage blanc
200g  zimnej śmietany 36%
50g słodzonego mleka skondensowanego
ziarna z jednej laski wanilii

do dekoracji:
50g zmielonych ciastek
cukier puder do posypania
owoce

Sposób wykonania:

1. Ciastka (200g) rozdrabniamy w malakserze, masło topimy i zalewamy ciastka. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Mieszamy. 




Formę do tortów o średnicy 16 cm wykładamy z boku folią. Masę ciastkową wkładamy do formy i ugniatamy, tworząc boki o wysokości około 5 centymetrów. Wkładamy do lodówki.
2. Owoce rozdrabniamy, na patelnię wkładamy miód, anyż i syrop klonowy, gdy zaczną bulgotać wkładamy owoce. 




Gotujemy około 5 minut, potem wlewamy piwo i jeszcze chwilę gotujemy. Odkładamy na sitko, studzimy.



3. Wszystkie składniki na krem wkładamy do miski, miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gęsty krem. 
4. Na spód kładziemy owoce, na owoce kładziemy krem, wyrównujemy. 



Posypujemy zmielonymi ciastkami. 




Przykładamy formę ażurową, posypujemy cukrem pudrem.




Dekorujemy owocami. 







Smacznego!




1 komentarz: