Parfait z poziomkami
Przepis Małgorzaty Marchewki, która pracowała m.in. w warszawskich hotelach Marriott i Bristol, z takimi mistrzami jak Bernard Lussiana i Kurt Scheller. Oni odkryli przed nią tajniki kuchni francuskiej. W 1995 roku zajęła drugie miejsce w organizowanym we Francji Europejskim Konkursie Kuchni Regionalnych (www.magazyn-kuchnia.pl).
Potrzebne składniki:
200g poziomek
150g cukru drobnego
40ml wody
4 żółtka
2 białka
250ml śmietany 36%
do dekoracji:
poziomki
świeża mięta
Sposób wykonania:
1. Połowę poziomek rozgniatamy widelcem. Przygotowujemy syrop z 50 g cukru i 15 ml wody (syrop powinien osiągnąć temperaturę 121 stopni). Miksujemy żółtka, dodajemy syrop, ciągle miksując. Przestajemy miksować gdy masa osiągnie temperaturę pokojową.
2. Przygotowujemy syrop z 100 g cukru i 25 ml wody (jak wyżej). Miksujemy białka, dodajemy syrop i dalej miksujemy, aż piana osiągnie temperaturę pokojową.
3. Ubijamy zimną śmietankę. W misce mieszamy delikatnie śmietanę z żółtkami, pianą i miazgą poziomkową. Dosypujemy całe poziomki. Naczynie wykładamy folią spożywczą i wkładamy do niego masę parfait. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika przynajmniej na trzy godziny.
Po wyjęciu z lodówki kroimy na porcje i dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz