25.07.2017

MAKARONIKI Z KREMEM MELBA

Makaroniki z kremem melba



  Przepis pochodzi z książki "Best of Christophe Michalak".
W oryginale ciasteczka malowane są jeszcze spożywczymi barwnikami, przez co wyglądają jak małe brzoskwinki. Ja jestem zwolenniczką używania jak najmniejszej ilości barwników w jedzeniu, wobec czego pominęłam ten punkt.
Makaroniki są świetne, smak kremu bardzo oryginalny - lekki i owocowy. 




Potrzebne składniki:

na krem:
200g brzoskwiniowego puree
10g soku z limonki
50g przecieru z agrestu
20g skrobi ziemniaczanej
3g żelatyny w płatkach
150g białej czekolady
10g masła
10g likieru brzoskwiniowego
1 kropla ekstraktu brzoskwiniowego

na makaroniki:
120g białka (z około 3 dużych lub 4 małych jajek)
50g granulowanego cukru
1/2 łyżeczki soli
125g mąki migdałowej
200g cukru pudru
1g czerwonego barwnika
5g żółtego barwnika

Sposób wykonania:

1. Podgrzewamy w rondelku puree brzoskwiniowe, sok z limonki, przecier z agrestu i skrobię, mieszając miksturę. Namaczamy w zimnej wodzie żelatynę. Rozdrabniamy czekoladę. Żelatynę odsączamy z wody, dodajemy do owocowej mikstury, mieszamy. Miksturą zalewamy czekoladę. Gdy osiągnie temperaturę 45 stopni, dodajemy masło i mieszamy. Na koniec dodajemy likier i ekstrakt. wkładamy do lodówki. 
2. Przesiewamy mączkę migdałową z cukrem pudrem. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, dalej miksujemy. Do białka dodajemy mączkę z cukrem (w trzech etapach), mieszając ręczną łopatką lub łyżką. Masę nakładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około pół godziny. 
Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Ciastka pieczemy 15 minut. 
3. Makaroniki przekładamy kremem i wkładamy na noc do lodówki. 






Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz