28.07.2017

DESER MUS MALINOWY Z KARDAMONEM

Deser mus malinowy z kardamonem



  Zamieszczam przepis deseru, autorstwa Christophe Michalak. Napisanie tego nazwiska powinno wystarczyć, wszystkie przymiotniki typu: wspaniały, smaczny, wyjątkowy i urzekający smak... itp opisujące deser, są już zbyteczne :)

Potrzebne składniki:

na warstwę różową:
280g puree malinowego
65g mleka skondensowanego słodzonego
4 płatki żelatyny (po 2g każdy)
130ml zimnej śmietany 36%

na warstwę białą:
150ml śmietany 30%
75g białej czekolady
15g płynnej glukozy
18g cukru inwertowanego
2g kardamonu w proszku
240ml zimnej śmietany 30%

na kruszonkę:
100g masła
100g drobnego cukru
100g mąki migdałowej
100g mąki pszennej
2g soli morskiej
2g kardamonu w proszku

dodatkowo:
maliny do dekoracji



Sposób wykonania:

1. Robimy kruszonkę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, wyrabiamy ręcznie. Kruszonkę kruszymy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 




Pieczemy około 15 minut, do zrumienienia. Studzimy. 
2. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Połowę przecieru malinowego podgrzewamy do 70 stopni, zestawiamy z palnika, dodajemy żelatynę i mieszamy. Dodajemy pozostały przecier i mleko skondensowane. Zimną śmietanę ubijamy, łączymy mikstury, delikatnie mieszając. Nalewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki.



3. Śmietanę zagotowujemy, czekoladę rozdrabniamy. Do śmietany dodajemy cukier, glukozę i kardamon. Gorącą zalewamy czekoladę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. 
Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki, dodajemy zimną śmietanę i całość ubijamy. Nakładamy do pucharków na wierzch i znowu odkładamy do lodówki. 



4. Bezpośrednio przed spożyciem deseru nakładamy kruszonkę, posypujemy cukrem pudrem i kładziemy maliny. 






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz