Deser mus malinowy z kardamonem
Zamieszczam przepis deseru, autorstwa Christophe Michalak. Napisanie tego nazwiska powinno wystarczyć, wszystkie przymiotniki typu: wspaniały, smaczny, wyjątkowy i urzekający smak... itp opisujące deser, są już zbyteczne :)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na warstwę różową:
280g puree malinowego
65g mleka skondensowanego słodzonego
4 płatki żelatyny (po 2g każdy)
130ml zimnej śmietany 36%
na warstwę białą:
150ml śmietany 30%
75g białej czekolady
15g płynnej glukozy
18g cukru inwertowanego
2g kardamonu w proszku
240ml zimnej śmietany 30%
na kruszonkę:
100g masła
100g mąki migdałowej
100g mąki pszennej
2g soli morskiej
2g kardamonu w proszku
dodatkowo:
maliny do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Robimy kruszonkę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, wyrabiamy ręcznie. Kruszonkę kruszymy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Połowę przecieru malinowego podgrzewamy do 70 stopni, zestawiamy z palnika, dodajemy żelatynę i mieszamy. Dodajemy pozostały przecier i mleko skondensowane. Zimną śmietanę ubijamy, łączymy mikstury, delikatnie mieszając. Nalewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki.
3. Śmietanę zagotowujemy, czekoladę rozdrabniamy. Do śmietany dodajemy cukier, glukozę i kardamon. Gorącą zalewamy czekoladę, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki, dodajemy zimną śmietanę i całość ubijamy. Nakładamy do pucharków na wierzch i znowu odkładamy do lodówki.
4. Bezpośrednio przed spożyciem deseru nakładamy kruszonkę, posypujemy cukrem pudrem i kładziemy maliny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz