Cupcakes bananowe
Te cupcakes smakują mi wyjątkowo. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Christophe Michalak. Ponieważ krem jest z bitą śmietaną, ciastka powinny być zjedzone jeszcze tego samego dnia. Jeśli chcemy je przetrzymać dłużej, proponuję zamienić zimną śmietanę na ser mascarpone.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
na ciasto:
170g mąki pszennej
2 i 1/2 g sody
2 i 1/2 g proszku do pieczenia
1 i 12 g soli morskiej
95g masła w temperaturze pokojowej
170g cukru pudru
55g jajek
22g żółtek
55ml mleka
5 i 1/2 g soku z cytryny
160g bananów
1 banan w plasterkach
na krem:
140g śmietany 30%
200g mlecznej czekolady min. 64%
1 bób tonka
240g zimnej śmietany 36%
na dekorację:
1 banan
65 cukru pudru
15g wody
Sposób wykonania:
1. W przeddzień zagotowujemy śmietanę 30% i rozdrabniamy czekoladę. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło z cukrem miksujemy, dodajemy jajka i żółtka. Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, sodą i solą. Rozgniatamy banany, dodajemy sok z cytryny i mleko. Miksując, dodajemy do masy maślanej mąkę i masę bananową. Napełniamy foremki do cupcakes. Do każdej wkładamy do środka plasterek banana. Pieczemy 15-20 minut (test suchego patyczka).
3. Do oziębionej śmietany z czekoladą dodajemy śmietanę 36% i całość ubijamy. Szprycujemy za pomocą worka cukierniczego na przestudzone cupcakes. Posypujemy kakao. Odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Gotujemy syrop z wody i cukru. Gdy osiągnie bursztynowy kolor, wkładamy plasterki banana, karmelizujemy. Plasterki układamy na talerzu i opalamy palnikiem. Banany układamy na cupcakes.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz