07.07.2017

TARTA Z RABARBAREM I PIANKĄ

Tarta z rabarbarem i pianką



  To ciasto ma wielu zwolenników. Można go zrobić z różnymi owocami, zawsze znika szybko:)

Potrzebne składniki:

na ciasto:
180g miękkiego masła
70g cukru pudru
160g mąki pszennej
szczypta soli


na nadzienie:
50g mielonych migdałów
500g czerwonego rabarbaru
2 łyżki soku z cytryny
cukier według uznania

na piankę:
100g białka
150g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
20g płatków migdałowych

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 20 minut, do zrumienienia.
Po wystudzeniu posypujemy mielonymi migdałami. 


Rabarbar, cukier i sok z cytryny wkładamy do rondelka, dusimy. Następnie przekładamy na ciasto.


Ubijamy pianę z solą i cukrem, nakładamy na puree rabarbarowe, posypujemy migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, obniżamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 40 minut. 






Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz