Tarta z rabarbarem i pianką
To ciasto ma wielu zwolenników. Można go zrobić z różnymi owocami, zawsze znika szybko:)
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na ciasto:
180g miękkiego masła
70g cukru pudru
160g mąki pszennej
szczypta soli
na nadzienie:
50g mielonych migdałów
500g czerwonego rabarbaru
2 łyżki soku z cytryny
cukier według uznania
na piankę:
100g białka
150g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
20g płatków migdałowych
180g miękkiego masła
70g cukru pudru
160g mąki pszennej
szczypta soli
na nadzienie:
50g mielonych migdałów
500g czerwonego rabarbaru
2 łyżki soku z cytryny
cukier według uznania
na piankę:
100g białka
150g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
20g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 20 minut, do zrumienienia.
Po wystudzeniu posypujemy mielonymi migdałami.
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę na tartę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 20 minut, do zrumienienia.
Po wystudzeniu posypujemy mielonymi migdałami.
Rabarbar, cukier i sok z cytryny wkładamy do rondelka, dusimy. Następnie przekładamy na ciasto.
Ubijamy pianę z solą i cukrem, nakładamy na puree rabarbarowe, posypujemy migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, obniżamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz