12.07.2017

TARTALETKI Z MUSEM LAWENDOWYM

Tartaletki z musem lawendowym



  Ciasteczka wymyślone przeze mnie. Zainspirowała mnie lawendowa czekolada zakupiona w Nowym Jorku. Czekolada w formie pastylek ma piękny kolor i wspaniały smak, a lawendowa herbatka nadała musowi wyjątkowy aromat. Kruche ciasteczko z cytrynowym, muślinowym kremem i puszystym lawendowym musem jest wspaniałym, smacznym deserem. 




Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego
80g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 żółtka

na krem cytrynowy:
2 żółtka
2 jajka
200g cukru drobnego
sok z dwóch cytryn i dwóch limonek
skórka z cytryny
80g masła

na polewę:
75ml wody
150g drobnego cukru
150g syropu glukozowego
5 listków żelatyny (po 2g każdy)
150g lawendowej czekolady
100ml śmietany 30%

na mus lawendowy:
herbatka lawendowa
60ml śmietany 30%
90g białej czekolady
60g lawendowej czekolady
3g żelatyny
250ml zimnej śmietany 30%

dodatkowo:
krokant orzechowy
świeża lawenda

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki na kruche ciasto krótko zagniatamy i wkładamy do lodówki. Foremki wykładamy ciastem i wkładamy jeszcze na pół godziny do lodówki lub nawet do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy, nakłuwamy dna foremek i obciążamy kamykami na folii aluminiowej. 




Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 15 minutach zabieramy kamyki i jeszcze krótko pieczemy, do zrumienienia ciasta. Studzimy na kratce. 
2. Robimy krem cytrynowy (można go zrobić dzień wcześniej). Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając, podgrzewamy, aż mikstura osiągnie konsystencję gęstego kremu. Przekładamy do płaskiego naczynia, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i studzimy.
3. Wykonujemy mus (też można dzień wcześniej). Podgrzewamy śmietankę z herbatą lawendową. Rozdrabniamy czekoladę. 



Namaczamy w zimnej wodzie żelatynę. Do śmietany dodajemy żelatynę, mieszamy, a następnie zalewamy czekoladę. Ubijamy zimną śmietanę. Dodajemy do przestudzonej masy z czekoladą. Delikatnie mieszamy. Wypełniamy foremki w kształcie kopuł. Wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. 



4. Robimy polewę. W rondelku zagotowujemy cukier, glukozę i wodę. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Rozdrabniamy czekoladę. Podgrzewamy śmietanę. Do rondelka wlewamy ciepłą śmietanę i odsączoną żelatynę, zalewamy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy do temperatury 32 stopnie. 
5. Do tartaletek wkładamy cytrynowy krem (do kremu można dodać trochę bitej śmietany). 




Kopuły wyjmujemy z zamrażalnika, układamy na kratce, polewamy przestudzoną polewą, układamy na tartaletkach. 




Tartaletki posypujemy orzechowym krokantem. Dekorujemy według swojego uznania. 









Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz