03.07.2017

CUPCAKES CZEKOLADOWE Z CZARNYM KAKAO

Cupcakes czekoladowe z czarnym kakao



  Od dawna obserwując czekoladowe ciasta i torty na amerykańskich stronach, podziwiałam ich wręcz czarny kolor. Dowiedziałam się, że jest to za sprawą czarnego 100% kakao. Niestety w Europie nie mogłam znaleźć tak ciemnego kakao, udało mi się to dopiero w Nowym Jorku. Ciasto jest autentycznie czarne, przy tym lekko wilgotne i bardzo puszyste. Ciasteczka wyszły rewelacyjne!



Potrzebne składniki:

na ciasto:
130g mąki pszennej
180g cukru pudru
45g czarnego kakao
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
120ml mleka
3 łyżeczki soku z cytryny
120ml oleju z pestek winogron
100ml wrzącej wody

na krem:
375g sera śmietankowego typu philadelphia
300g nutelli
2 łyżki czarnego kakao


Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do mleka dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na parę minut. Przesiewamy do miski mąkę, cukier, kakao, sodę, sól. W drugiej misce mieszamy jajko z wanilią, dodajemy olej i mleko. Łączymy i mieszamy zawartości obydwóch misek. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy. Napełniamy foremki do cupcakes. Pieczemy około 20 minut (test suchego patyczka). 




Nie przedłużamy czasu pieczenia, żeby nie otrzymać suchych babeczek. 




Studzimy cupcakes i ścinamy wyrośnięte czubki.



2. Miksujemy serek, nutellę i kakao. Krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciastka. 










Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz