24.03.2017

DESER MUS CZEKOLADOWY Z POLEWĄ

Deser - mus czekoladowy z polewą



  Typowy deser z nowoczesnej cukierni lub restauracji. Prawie wszyscy, w różnych wersjach, mają go w swoim menu.
Deser jest lekki, a wygląda elegancko dzięki lustrzanej polewie.




Potrzebne składniki:

na ciasto:
30g masła
30g kakao
60ml wody
60ml zaparzonej kawy
80g cukru
1 jajko
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na mus:
3 żółtka
60g cukru drobnego
40ml wody
200g gorzkiej czekolady
150ml śmietany 30%
250-300 ml śmietany ubitej

na polewę:
210g drobnego cukru
75ml wody
70g kakao
150ml śmietany 30%
4 płatki żelatyny




Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do rondelka wkładamy masło, kakao, wlewamy wodę i kawę, podgrzewamy, energicznie mieszając. Studzimy.
2. Miksujemy jajko z cukrem i łączymy wszystkie składniki. 
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut. Studzimy i następnie wykrawamy koło o średnicy foremek do musu.
3. Podgrzewamy 150ml śmietany, zalewamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy syrop z cukru i wody, miksujemy żółtka, zaparzamy syropem, miksujemy do wystudzenia. Wlewamy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Gdy mikstura osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ubitą śmietanę (w trzech etapach). Musem napełniamy foremki, na wierzch kładziemy krążki ciasta i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej na całą noc.
4. Robimy polewę. Gotujemy syrop, namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Do syropu dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy. Rondelek zestawiamy z ognia, masę blendujemy i przecedzamy przez sitko. 



5. Wyjmujemy musy z zamrażalnika i polewamy przestudzoną polewą. Dekorujemy, na przykład wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałów. 








Smacznego!



2 komentarze: