30.03.2017

TORT DAKTYLOWY

Tort daktylowy



  Ciasto jest bardzo wilgotne i delikatne. Do dekoracji użyłam czekoladek w kształcie kamyków - prezent z Dubaju od kuzynki:) Torcik przełożony jest kremem patissiere z serem mascarpone. 




Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g daktyli
80g masła
80g cukru drobnego
30ml wody
1 łyżka miodu akacjowego
4 jajka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100g orzechów włoskich
50g płatkow migdałowych

na krem:
250g sera mascarpone
150ml śmietany 30%
30g cukru pudru
4 żółtka
250ml mleka
1 laska wanilii
50g cukru
30g mąki pszennej
30g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Do rondelka wkładamy daktyle (bez pestek), miód, cukier, masło i wodę. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się, a daktyle rozmiękną. Masę blendujemy i studzimy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z wanilią, dodajemy mąkę. Żółtka dodajemy partiami do masy daktylowej, mieszamy. Na koniec dodajemy migdały, posiekane orzechy i ubite białko. 
Napełniamy tortownicę o średnicy 20 cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut, potem ustawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (test suchego patyczka). Jeśli ciasto za mocno się przypala od góry, proponuję przykryć je arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto studzimy w formie.
3. Robimy krem. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii. Miksujemy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mąkę. Zalewamy mlekiem i całość gotujemy na małym ogniu około 2-3 minut, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Zestawiamy i dodajemy masło, mieszamy. Masę studzimy pod przykryciem z folii. 
4. Miksujemy serek ze śmietaną i cukrem. Miksujemy masę budyniową, łączymy obydwie i dodajemy kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody. Całość jeszcze kilka chwil miksujemy, a potem odstawiamy do lodówki. 
5. Ciasto kroimy na krążki (ciasto jest bardzo wilgotne, nie ma potrzeby nasączać go), przekładamy kremem, dekorujemy. 



Ja do dekoracji użyłam ciekawych czekoladek w kształcie kamyków, prezent z Dubaju od kuzynki :)



Dodatkowo upiekłam bezy w kształcie rurek. 









Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz