18.03.2017

CHARLOTTA Z MALINAMI

Charlotta z malinami



  Wspaniały deser autorstwa cukiernika Emmanuela Ryon z programu telewizyjnego Christophe Michalak ze stacji France2. Chcę zwrócić uwagę na zapach tego deseru: aromat wanilii miesza się z aromatem bobu tonka i malinami. Całość stanowi wymyślny, acz nieskomplikowany,  deser z wrażeniami wizualnymi, zapachowymi i oczywiście smakowymi:) ... francuski rarytas!



Potrzebne składniki:

na ciasto:
100g żółtek (5 jajek)
85g cukru pudru
150g białek (5 jajek)
35g cukru pudru
szczypta soli
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z wanilią 

na krem:
150ml mleka
75ml śmietany 30%
50g jajek (1 całe jajko)
45g cukru pudru
3g mąki pszennej
15g skrobi kukurydzianej
10g masła
1 strąg wanilii
1 bób tonka
350g bitej śmietany

na syrop:
100g puree z malin
30ml wody
30g cukru

dodatkowo:
maliny
orzechy pistacjowe

Sposób wykonania:

1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z solą i 35g cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka z 85g cukru i cukrem z wanilią. Przesiewamy mąki. Łączymy wszystkie składniki. Masę nakładamy do worka cukierniczego. Przygotowujemy dwie tortownice o średnicy 16 cm, nakładamy za pomocą worka ciasto na dno formy. Pieczemy około 10 minut. Następnie przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy paski o długości 14 cm. 




Pieczemy też około 10 minut. Cały rząd pasków kroimy na pół i wykładamy bok tortownicy o średnicy 18 cm. 





Na dno kładziemy jeden ze spodów - krążek biszkoptu.



2. Robimy krem. Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę, wsypujemy ziarenka wanilii i starty bób tonka (zapach niesamowity!). 




Zagotowujemy. Miksujemy jajko z cukrem, dodajemy skrobię i mąkę, mieszamy. Łączymy w rondelku wszystkie składniki, jeszcze chwilę gotujemy, aż osiągniemy konsystencję budyniu. Zestawiamy i dodajemy masło, mieszamy. Studzimy. Po przestudzeniu miksujemy i dodajemy, mieszając delikatnie, bitą śmietanę. 
3. Do rondelka wkładamy wszystkie składniki na syrop, gotujemy, a następnie zestawiamy i studzimy. 
4. Dno charlotty smarujemy syropem, układamy maliny, kładziemy 2/3 kremu. 




Na to kładziemy drugi krążek biszkoptu, smarujemy syropem, nakładamy maliny i pozostały krem. Dekorujemy malinami i orzechami pistacjowymi. Do dekoracji można dodać listki mięty.










Smacznego!


1 komentarz:

  1. Jaki delikatny deser. Na pewno smakuje wybornie. Bób tonka bardzo mmie zaintrygował,

    OdpowiedzUsuń