07.02.2016

PLACEK Z JABŁKAMI, BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Placek z jabłkami, budyniem i kruszonką




Dość proste ciasto, chociaż czas przygotowania wydłuża się przez to, że trzeba ugotować budyń i lekko go przestudzić (nie musi być całkowicie zimny). Ciasto na górze ma starte, na tarce o grubych oczkach, mrożone ciasto. Specjaliści nie nazwaliby tego kruszonką, ale ja tak to nazwałam, ze względu na te same walory smakowe i kruchość. 



Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła zimnego
60g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu wanilii

na nadzienie:
4 jabłka
2 torebki budyniu
laska wanilii
4 łyżki cukru drobnego
750ml mleka
3-4 łyżki mielonych drobno migdałów




Sposób wykonania:

1. Robimy ciasto. Mąkę z cukrem i solą przesiewamy, dodajemy zimne masło, siekamy nożem lub specjalnym siekaczem do wyrabiania kruchego ciasta. Dodajemy ekstrakt i żółtko i szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy nim formę ( u mnie 22cm średnica ) i odkładamy do lodówki. Wykorzystujemy tylko 2/3 ciasta, pozostałe zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.



2. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy tylko ilość mleka, żeby otrzymać gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.



4. Wyjmujemy formę z lodówki. Na dno ciasta wysypujemy mielone migdały, układamy jabłka, kładziemy warstwę budyniu i na tarce ścieramy ciasto, które mroziło się w zamrażalniku.



5. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 50-60 minut. Ciasto studzimy w formie, a potem posypujemy cukrem pudrem.




Miło poczytać gazetę, wypić dobrą kawę i przy okazji zjeść pyszny jabłecznik:)


Smacznego! 



1 komentarz:

  1. Uwielbiam to ciasto dobrze,że mi Pani o nim przypomniała ,dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń