Deser w polewie karmelowej
Polecam wszystkim przepis na polewę karmelową. Przede wszystkim dlatego,że jest smaczna, ale też dlatego, że jest z połyskiem. Świetnie się nadaje do serników, tortów i innych ciast. Znakomicie się sprawdzi do mazurków.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
na karmel i na mus:
175g cukru kryształ
175ml wody
150ml śmietany 36%
12g mąki ziemniaczanej
4 płatki żelatyny ( po 2g )
na mus dodatkowo:
250ml śmietany 36%
50g czekolady karmelowej lub białej
do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady
owoce
do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady
owoce
Sposób wykonania:
1. Wykonujemy karmel. Namaczamy żelatynę. Połowę cukru wkładamy do rondelka, robimy suchy karmel o bursztynowym kolorze. Dosypujemy resztę cukru, mieszamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżkami wody. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dolewamy wodę, energicznie mieszamy. Po kolei dodajemy roztwór z mąką, śmietanę i odsączoną żelatynę. Mieszamy trzepaczką.
2. Ubijamy śmietanę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odmierzamy połowę karmelu. Do jednej części (po przestudzeniu) dodajemy czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy. Musem karmelowym napełniamy foremki i wkładamy do zamrażalnika.
3. Foremki wyjmujemy z zamrażalnika, kładziemy na kratkę.
2. Ubijamy śmietanę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odmierzamy połowę karmelu. Do jednej części (po przestudzeniu) dodajemy czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy. Musem karmelowym napełniamy foremki i wkładamy do zamrażalnika.
3. Foremki wyjmujemy z zamrażalnika, kładziemy na kratkę.
Deser możemy dekorować według swojego uznania. Użyłam czekolady, suchych jadalnych kwiatów, owoców, opalonej bezy i jadalnych perełek.
Musy możemy też położyć na podkładce z bezy. Pieczemy bezę o średnicy kopuły, rozsmarowujemy na płasko.
Deser na bezie jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Aksamitny mus i chrupiąca beza i jeszcze dodatek kwaśnych owoców stanowią wspaniały deser.
Smacznego!
A ten mus jak zrobiłaś?
OdpowiedzUsuńCały punkt drugi to sposób zrobienia musu. Może zmyliło Cię to, że bierzemy do musu połowę karmelu wcześniej zrobionego?
UsuńMus to, w skrócie, połowa karmelu plus ubita śmietana plus rozpuszczona czekolada.
Wygląda jak arcydzieło:)
OdpowiedzUsuń