17.02.2016

PARFAIT MALINOWE

Parfait malinowe




Mrożony deser z puree malinowym. Można użyć malin świeżych lub mrożonych. Jest świetny w smaku, orzeźwiający. Palona beza jest atrakcją na talerzu, możemy robić różne rzeźby:)


Potrzebne składniki:

100g miodu naturalnego
30ml wody
55g żółtek 
150-200g malin
2 płatki żelatyny (po 2g)

na bezę:
60g białka
100g cukru pudru
szczypta soli


Sposób wykonania:

1. Przecieramy maliny, podgrzewamy przecier, dodajemy namoczoną i odciśniętą żelatynę. Mieszamy.
2. Miód z wodą podgrzewamy. Żółtka ubijamy i zalewamy miodem. Dodajemy przecier malinowy, mieszamy, studzimy.
3. Ubijamy śmietanę na średnio. Łączymy z miksturą. Masę wylewamy do foremek i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ubijamy białka z solą, dodając po trochu cukier. Pianę wykładamy na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ją na grubość kilku milimetrów. Wkładamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, bezę zostawiamy w środku, do całkowitego wystygnięcia.
5. Bezę łamiemy na kawałki, opalamy palnikiem.




 Na bezę nakładamy zamrożony deser i dekorujemy. Nie muszę przypominać, że deser składamy bezpośrednio przed podaniem, w przeciwnym wypadku parfait rozmrozi się.








Smacznego!



1 komentarz: