24.02.2016

SZARLOTKA Z KOKOSOWĄ ŚMIETANKĄ

Szarlotka z kokosową śmietanką



Kolejna szarlotka na moim blogu. Zmiana w przepisie jest niewielka, ale postanowiłam przypomnieć to fantastyczne ciasto. W moim domu wszyscy uwielbiają to ciasto, gdybym tylko zechciała musiałabym je piec co tydzień:)





Potrzebne składniki:

na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego
80g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii

na nadzienie:
2 kg jabłek szara reneta
cukier do smaku
1 łyżeczka cynamonu
150g orzechów włoskich

dodatkowo:
200ml śmietanki kokosowej


Sposób wykonania:

1. Mąkę, cukier, sól i masło wykładamy na blat kuchenny. Masło siekamy nożem, obtaczając mąką i cukrem. Dodajemy żółtka i ekstrakt, krótko wyrabiamy. 



2/3 ciasta wykładamy do formy. Formę wkładamy do lodówki na około 30 minut. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika.
2. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy parę łyżek wody. Mieszając drewnianą łychą, gotujemy jabłka, aż się zrobi gęsta, jednolita masa. Dodajemy cynamon i rozdrobnione orzechy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
3. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach, aby dno nie podniosło się. 



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ciasto osiągnie złoty kolor (około 20 minut). Formę wyjmujemy (piekarnika nie wyłączamy), ciasto lekko studzimy. Dno obsypujemy bułką tartą, wykładamy na wierzch masę jabłkową. Wyjmujemy z zamrażalnika ciasto, ścieramy na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na ciasto. 




Formę wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zrumienienia wierzchu, to trwa około godziny.
4. Ciasto po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem. 






Śmietankę kokosową ubijamy, podajemy z szarlotką.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz