Szarlotka z kokosową śmietanką
Kolejna szarlotka na moim blogu. Zmiana w przepisie jest niewielka, ale postanowiłam przypomnieć to fantastyczne ciasto. W moim domu wszyscy uwielbiają to ciasto, gdybym tylko zechciała musiałabym je piec co tydzień:)
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g masła zimnego
80g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
na nadzienie:
2 kg jabłek szara reneta
cukier do smaku
1 łyżeczka cynamonu
150g orzechów włoskich
dodatkowo:
200ml śmietanki kokosowej
Sposób wykonania:
1. Mąkę, cukier, sól i masło wykładamy na blat kuchenny. Masło siekamy nożem, obtaczając mąką i cukrem. Dodajemy żółtka i ekstrakt, krótko wyrabiamy.
2. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy parę łyżek wody. Mieszając drewnianą łychą, gotujemy jabłka, aż się zrobi gęsta, jednolita masa. Dodajemy cynamon i rozdrobnione orzechy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
3. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach, aby dno nie podniosło się.
4. Ciasto po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz