Tartaletki z musem jagodowym w kopule
Dla zwolenników kolorowych deserów:)
Mus w kolorze jagodowym, barwiony naturalnie sokiem z jagód i barwiona czekolada. Deser na spodzie z kruchego ciasta.
Potrzebne składniki:
Mus w kolorze jagodowym, barwiony naturalnie sokiem z jagód i barwiona czekolada. Deser na spodzie z kruchego ciasta.
Potrzebne składniki:
na ciasto:
300g mąki pszennej krupczatki
200g zimnego masła
60g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
na krem cytrynowy:
40g lemon curd
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
na mus jagodowy:
200ml przecieru jagodowego (ja mam w zamrażalniku przetarte jagody z letnich zbiorów)
100g białej czekolady
400g śmietany 30%
6 płatków żelatyny (po 2 g)
na kopuły:
200ml przecieru jagodowego (ja mam w zamrażalniku przetarte jagody z letnich zbiorów)
100g białej czekolady
400g śmietany 30%
6 płatków żelatyny (po 2 g)
na kopuły:
300g białej czekolady
barwnik spożywczy do czekolady
Sposób wykonania:
1. Robimy tartaletki. Masło siekamy z mąką na drobne kawałki. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Foremki wykładamy ciastem, pieczemy w temperaturze 190 stopni, do zrumienienia. Studzimy.
3. Wykonujemy kopuły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy barwnik, mieszamy. Foremki za pomocą pędzelka smarujemy od wewnętrznej strony czekoladą i wkładamy do zamrażalnika.
4. Mieszamy lemon curd z serkiem i cukrem. Krem nakładamy do kruchych babeczek. Zostawiamy kilka łyżek kremu do dekoracji.
5. Śmietanę ubijamy, żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do przecieru jagodowego dodajemy cukier według uznania, podgrzewamy, dodajemy odciśniętą żelatynę, mieszamy. Dolewamy do czekolady, mieszamy, studzimy. Delikatnie łączymy z bitą śmietaną. Musem napełniamy kopuły. Kopuły nakładamy na ciastka, dekorujemy cytrynowym kremem.
Wspaniałe,ale ja to nie dała bym rady tego zrobić:(
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale to nie jest takie trudne....choć może tak wygląda:)
Usuń