21.02.2016

DESER W POLEWIE KARMELOWEJ

Deser w polewie karmelowej




  Polecam wszystkim przepis na polewę karmelową. Przede wszystkim dlatego,że jest smaczna, ale też dlatego, że jest z połyskiem. Świetnie się nadaje do serników, tortów i innych ciast. Znakomicie się sprawdzi do mazurków. 





 Potrzebne składniki:

na karmel i na mus:
175g cukru kryształ
175ml wody
150ml śmietany 36%
12g mąki ziemniaczanej
4 płatki żelatyny ( po 2g )

na mus dodatkowo:
250ml śmietany 36%
50g czekolady karmelowej lub białej

do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady
owoce


Sposób wykonania:

1. Wykonujemy karmel. Namaczamy żelatynę. Połowę cukru wkładamy do rondelka, robimy suchy karmel o bursztynowym kolorze. Dosypujemy resztę cukru, mieszamy.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżkami wody. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dolewamy wodę, energicznie mieszamy. Po kolei dodajemy roztwór z mąką, śmietanę i odsączoną żelatynę. Mieszamy trzepaczką. 
2. Ubijamy śmietanę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odmierzamy połowę karmelu. Do jednej części (po przestudzeniu) dodajemy czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy. Musem karmelowym napełniamy foremki i wkładamy do zamrażalnika.
3. Foremki wyjmujemy z zamrażalnika, kładziemy na kratkę. 




Polewamy karmelem. Jeśli karmel jest za gęsty, rozpuszczamy go w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. 





4. Do dekoracji kopuł możemy użyć czekolady. 



Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na arkusze folii lub papieru do pieczenia albo na blat marmurowy. 



Łopatką rozsmarowujemy na płasko. Gdy czekolada zacznie tężeć, wycinamy wzory i zostawiamy do całkowitego stwardnienia.
Deser możemy dekorować według swojego uznania. Użyłam czekolady, suchych jadalnych  kwiatów, owoców, opalonej bezy i jadalnych perełek. 














Musy możemy też położyć na podkładce z bezy. Pieczemy bezę o średnicy kopuły, rozsmarowujemy na płasko.





Deser na bezie jest jeszcze bardziej atrakcyjny. Aksamitny mus i chrupiąca beza i jeszcze dodatek kwaśnych owoców stanowią wspaniały deser.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. A ten mus jak zrobiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały punkt drugi to sposób zrobienia musu. Może zmyliło Cię to, że bierzemy do musu połowę karmelu wcześniej zrobionego?
      Mus to, w skrócie, połowa karmelu plus ubita śmietana plus rozpuszczona czekolada.

      Usuń