04.02.2014

CUPCAKES WALENTYNKOWE MINI I MAXI

Cupcakes walentynkowe mini i maxi 







Już czas pomyśleć o wypiekach na Walentynki. Wiadomo, że w tym dniu królują - czekolada i ozdoby w kształcie serca, więc najlepsze są  ... serca w czekoladzie :-) 
Hmm, a tymczasem ..



Dziś, na wstępie, pokażę czekoladowe cupcakes z ozdobami   w kształcie serduszek.



 Szukałam w sklepach takich ozdób, lecz niestety oferta była bardzo uboga, a do tego ozdoby na półkach sklepowych były uszkodzone :-(  Może dlatego, że jest to artykuł wyjątkowo kruchy i łatwo się łamie. 
Jak się jednak okazało, wystarczy poszukać na stronach internetowych i można znaleźć sklep z ozdobami do ciast w którym  serduszek jest mnóstwo. Serduszka małe, serduszka duże, białe i kolorowe, pełne i splecione - to zobaczyłam na stronie www.tortdekoracje.pl, no i oczywiście skorzystałam:)



 Najważniejsze jednak, że firma przysłała mi je szybko i tak pięknie zapakowane, że nic się nie uszkodziło :-) Coraz bardziej przekonuję się do sklepów internetowych ! :-)




Potrzebne składniki:

150g masła
4 jajka
250g cukru 
160g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki wody
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
kilka łyżek konfitury morelowej

Do dekoracji:
biały i czerwony marcepan
cukrowe serduszka





Sposób wykonania:

1. Masło, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w garnku, wolno podgrzewając. Po zagotowaniu odstawiamy i studzimy.
2. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy. 
3. Ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy.
4. Masą napełniamy papilotki do cupcakes. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut. (test suchego patyczka)



5. Wystudzone mini cupcakes smarujemy ogrzaną konfiturą. Marcepany wałkujemy, wykrawamy kółka i przykrywamy ciasteczka.




 Z białego marcepana wycinamy kopertkę, nakładamy serduszka. 








6. Wykonujemy polewę do maxi cupcakes. Śmietanę ubijamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Podgrzewamy ubitą śmietanę. 



Do gorącej śmietany wrzucamy czekoladę, energicznie mieszamy, aby się rozpuściła.



Polewę rozsmarowujemy na ciastkach. Dekorujemy cupcakes serduszkami.



Urocze są te serduszkowe ciasteczka w towarzystwie ... czekoladowego pantofelka :-)





                  Święty Walenty przynosi prezenty:)





Niektórym przynosi, a niektórzy robią je sobie sami :-)



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz