Ciasteczka kruche serduszka
Mój stary przepis na kruche ciasto to: 3:2:1 czyli trzy, dwa, jeden :)Po rozszyfrowaniu: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru - to jest baza kruchego ciasta, które zawsze wychodzi bardzo smaczne. W zależności, do czego używam ciasta, dodaję jajka, śmietanę lub zimną wodę. Proporcje ustalam ze względu na potrzeby, czy chcę ciasto sypkie, chrupiące, czy miękkie. Zasada 3:2:1 do tej pory sprawdziła mi się bez zarzutu:)
Dziękuję mojej bratowej za foremkę do wycinania serduszek, to dzięki temu powstały takie piękne ciasteczka:)
Potrzebne składniki:
300g mąki krupczatki
200g masła (zimnego, z lodówki)
100g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody z kwiatów pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
dodatkowo: cukier puder do posypania ciasteczek, kilka łyżek konfitury morelowej
Sposób wykonania:
1. Zagniatamy ze wszystkich składników kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na jedną godzinę.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na placki, wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki.
3. Ciastka pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 12-15 minut, do zrumienienia.
4. Serduszka posypujemy cukrem pudrem.
Pełne serduszka smarujemy konfiturą, przyklejamy do nich serduszka z otworkiem.
Kruche ciasteczka przechowujemy w chłodnym i przewiewnym miejscu ( nie w lodówce). Można przechowywać w pudełku tekturowym, są wtedy długo kruche.
Konfitura morelowa powoduje, że ciasteczka pięknie są zlepione i nie przesuwają się, jedno względem drugiego.
Smacznego!
Mniam :3
OdpowiedzUsuń