Czekoladki z orzechami
Potrzebne składniki:
Ilość składników będzie oczywiście zależała od tego, jak dużo czekoladek chcemy uzyskać:)
Ogólnie potrzebne będą: włoskie orzechy, gorzka i biała czekolada, śmietana kremówka, olej roślinny.
Ja zrobiłam niewiele czekoladek (wszystkie na zdjęciach).
Użyłam jedną małą tabliczkę gorzkiej czekolady
pół łyżeczki oleju roślinnego
3 łyżki śmietany kremówki
około 50g orzechów włoskich
około 30g białej czekolady w pastylkach (z kolorowymi kropkami:)
Sposób wykonania:
1. Na dno każdej foremki położyć kawałek włoskiego orzecha.
2. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z olejem roślinnym, dodać śmietanę, wymieszać, wlać do foremek, odstawić w chłodne miejsce.
3. Roztopić białą czekoladę, posmarować nią wierzchy czekoladek.
... czekoladki gotowe:)
W tym przepisie chodzi bardziej o nadanie pewnej ciekawej formy dla podania czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz