14.02.2014

CZEKOLADKI Z ORZECHAMI

Czekoladki z orzechami

Takie czekoladki sprawdzą się na każdą okazję: walentynkowe romantyczne spotkanie, podwieczorek z kawą lub herbatą albo  prezent 'home made" dla znajomych.:)



Potrzebne składniki:

Ilość składników będzie oczywiście zależała od tego, jak dużo czekoladek chcemy uzyskać:)



Ogólnie potrzebne będą: włoskie orzechy, gorzka i biała czekolada, śmietana kremówka, olej roślinny.
Ja zrobiłam niewiele czekoladek (wszystkie na zdjęciach).
Użyłam jedną małą tabliczkę gorzkiej czekolady
pół łyżeczki oleju roślinnego
3 łyżki śmietany kremówki
około 50g orzechów włoskich
około 30g białej czekolady w pastylkach (z kolorowymi kropkami:)




Sposób wykonania:

1. Na dno każdej foremki położyć kawałek włoskiego orzecha.
2. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z olejem roślinnym, dodać śmietanę, wymieszać, wlać do foremek, odstawić w chłodne miejsce.


3. Roztopić białą czekoladę, posmarować nią wierzchy czekoladek.



... czekoladki gotowe:)



W tym przepisie chodzi bardziej o nadanie pewnej ciekawej formy dla podania czekolady. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz