7.02.2014

TORT SERCE DLA ZAKOCHANYCH


Tort - serce dla zakochanych


Ciasto czekoladowe jest z tego samego przepisu, co na walentynkowe mini i maxi cupcakes. Do dekoracji serca użyłam białych cukrowych gołąbków (kupionych w tym samym miejscu, co wszystkie inne walentynkowe ozdoby  www.tortdekoracje.pl ). Ponieważ biel ozdoby dała mi wiele możliwości do popisu, to postanowiłam pomalowałać gołąbki płynną czekoladą. Całość wyglądała wtedy bardziej harmonijnie. 
Co prawda, gołębii w kolorze czekoladowym i czekoladowych różyczek w naturze nie spotkamy, ale w taki szczególny dzień jak Walentynki wszystko jest możliwe i powinno być jak najsłodsze !





 Potrzebne składniki:

Foremka do ciasta w kształcie serca:



Na krem do przełożenia ciasta:

3 czubate łyżki serka mascarpone
3 czubate łyżki kremu Dulce de Leche

Na dekoracje:
czerwony marcepan
dekoracja "dwa gołąbki"
50g miękkiego masła
3 łyżki cukru drobnego
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
3 łyżki konfitury morelowej
1 łyżka czekolady w proszku
zielony barwnik spożywczy

Sposób wykonania:

1. Ciasto kroimy na dwa placki, nasączamy. 
2. Mieszamy serek mascarpone z kremem Dulce de Leche i przekładamy nim ciasto.



Ponieważ ciasto będzie miało jedno przełożenie, można kremu nałożyć trochę więcej niż zazwyczaj.




3. Ciasto smarujemy podgrzanymi konfiturami, zarówno wierzch ciasta, jak i boki. Rozwałkowujemy czerwony marcepan i nakładamy go na cieście.



 Wyrównujemy boki i odcinamy nadmiar masy marcepanowej. Wierzch ciasta wygładzamy packą.



Odcięte kawałki, jeśli nie zawierają okruszków ciasta, można wykorzystać do innych ozdób.




4. Ucieramy masło z cukrem pudrem do białości. Jajko z drobnym cukrem ubijamy w kąpieli wodnej na puch. Studzimy. Przestudzoną masę dodajemy po łyżce do masła, ubijając mikserem. Do 2/3 masy dodajemy czekoladę w proszku i mieszamy. Do pozostałego kremu dodajemy zielony barwnik.
5. Z masy, za pomocą rękawa cukierniczego, formujemy czekoladowe różyczki. 



Różyczki układamy na cieście, wyciskamy między nimi listki. Całość dekoracji zwieńcza "posadzenie" dwóch gołąbków:)



Piękne dekoracje zawsze zachęcają do jedzenia, więc warto się postarać:)



Dekorację wykonaną z ubitego, puszystego masła, kogla-mogla i prawdziwej, gorzkiej czekolady ma się ochotę zjeść prosto z ciasta:)


O smaku decyduje jakość składników. Prawdziwy marcepan, o wysokiej zawartości masy migdałowej i nadzienie z oryginalnego włoskiego serka mascarpone oraz oryginalnego Dulce de Leche są pyszne same w sobie:)
Takie ciasto ma tylko jedną wadę ... swoją cenę!
Dlatego, w zwykłym sklepie, takiego ciasta nie dostaniecie. (Zgodnie z handlową zasadą - drogo sprzedać, tanio wyprodukować!)
W związku z tym zachęcam Was do zrobienia takiego tortu samemu, szczególnie na taką okazję jak Walentynki. Uzyskacie w ten sposób wspaniale smakujący tort z najlepszej jakości produktów i przy tym będziecie mieć frajdę dekorowania go według Waszego uznania :)


Kochanym i zakochanym życzę wspaniałych Walentynek, a wszystkim, dużo miłości każdego dnia:)

2 komentarze: